Oregon minden drogot dekriminalizálna, Puerto Rico lehet az 51. állam

2020. november 3. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

A négyévenkénti elnökválasztás remek alkalom arra Amerikában, hogy az államok lakosai a választott tisztségviselőket megkerülve direktben szavazhassanak pár érzékeny, nagyobb horderejű kérdésben. Oregonban például minden drogot (bizonyos mértékben) dekriminalizálnának, Puerto Rico pedig jelezheti, ha az 51. állammá szeretne válni. A választás melletti legérdekesebb szavazatokat gyűjtöttük össze.

Arizona és Colorado 2012-es példáját követve minden elnökválasztás idején egyre több állam csatlakozik a marihuána rekreációs használatának legalizációjához. 2020-ban Arizona, Dél-Dakota, Montana és New-Jersey szavaz a kérdésben, míg Mississippiben a marihuána orvosi alkalmazásáról döntenek, valószínűleg mindegyik államban a legalizáció mellett.

Oregon viszont tovább megy, sőt, történelmet írna: bizonyos mennyiségig mindenféle drogot dekriminalizálnának, igaz, a kábítószerek előállítása és terjesztése továbbra is törvénybe ütköző maradna.

A nem drogügyeket nézve Kaliforniában például a leendő elnök személye mellett 12 témában kérdezik meg a lakosságot, ezek között kiemelhető az, amiben egy 2019-es törvénymódosításra válaszul az Uber, a Lyft és az ételkiszállító DoorDash kéri, hogy az ő, alkalmazásalapú szolgáltatásuk dolgozóit ne kelljen bejelentett, teljes munkavállalónak tekinteni, hanem maradhassanak szabadúszó vállalkozók, akiknek speciális, a munkavállalókhoz képest kevesebb ellátás jár.

A szavazás már csak a volumene miatt is érdekes, az alkalmazásokban utazó cégek ugyanis csaknem 200 millió dollárt költöttek a kampányra, 10-szer többet, mint a főként szakszervezetből álló másik oldal.

Alaszkában, Massachusettsben és Floridában a választás menetét finomhangolnák egy-egy indítvánnyal.

Virginiában és Missouriban újrarajzolnák az elektorokat választó területek térképét – mindkét állam célja, hogy kétpárti egyeztetés után jöjjenek létre az új határok.

Coloradóban betiltanák az abortuszt a terhesség 22. hete után – kivéve, ha az anya életét veszélyezteti a terhesség –, igaz, az elmúlt 12 évben mindig elbukott az abortusztörvény szigorítására vonatkozó indítvány.

Floridában 2026-tól kezdve 15 dollárra emelnék a minimálbárt, Illinois államban pedig az egykulcsos, 4,95%-os adórendszer felülvizsgálatát láthatjuk majd. A kormányzó JB Pritzker az évente 250 ezer dollárnál többet keresőknek növelné az SZJA-ját, hogy csökkentse az állam csaknem 3 milliárd dolláros költségvetési hiányát.

Az egyik legfontosabb kérdésről viszont nem is az 50 állam egyikében, hanem Puerto Ricóban, az Amerikai Egyesült Államok egy társult államában döntenek:

arra várják a választ, hogy belépjen-e az államok közé Puerto Rico?

Erről egyébként a kongresszus dönt, tehát a választás szimbolikus, nem tétre megy, ám a demokrata párt már jelezte, hogy ha többségre jut, és Puerto Rico állammá szeretne válni, gond nélkül megadnák ezt nekik.

Puerto Rico 1967 óta hatodszor szavaz az állammá válás kérdéséről, de most először kérdezik meg olyan formában, hogy a válasz egyértelmű igen vagy nem. Igaz, a közvéleménykutatások szerint nem nagy az érdeklődés a szavazás iránt.

A Telex egész éjjel élőben követi az amerikai választási eredményeket. Ne maradjon le semmiről!

via FiveThirtyEight

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!