Vatikán: Az egyház nem támogatja a melegek élettársi kapcsolatát

2020. november 2. – 19:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég írtuk meg, hogy készült egy dokumentumfilm Ferenc pápáról, ami nagyrészt azért váltott ki nagy visszhangot, mert a pápától elhangzik benne egy olyan mondat, ami szerint törvényben szabályozná a melegek élettársi kapcsolathoz és családhoz való jogát. Ez azért volt fontos, mert ennyire nyíltan még egy egyházfő sem állt ki a melegjogokért.

A Vatikan vezetése most reflektált a filmre és a benne elhangzottakra, eszerint a Franciscoban elhangzott mondatokat kontextusukból kiragadva összevágták, és az egyháznak egyáltalán nem változott a melegekhez való viszonyulása.

Franco Coppola érsek posztolta vasárnap este Facebook-oldalán, hogy a Ferenc pápáról szóló, 2020-as dokumentumfilmben egy tavalyi interjúból ragadtak ki és vágtak össze részleteket, amelyeket a teljes szövegkörnyezet nélkül vetítettek le a Francesco című, idén októberben bemutatott dokumentumfilmben.

Ezek voltak a filmből híressé vált mondatok:

A homoszexuális embereknek joguk kell legyen ahhoz, hogy családban éljenek. Ők is Isten gyermekei. Emiatt senkit sem szabad kitagadni vagy szenvedésre kényszeríteni.

illetve,

Bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényre van szükség, hogy ily módon jogilag védettek lehessenek.

Az érsek jegyzete szerint ezeket a mondatokat a pápa egy 2019-es interjúban válaszolta a mexikói Televisa kérdéseire. Azt írja, a pápa az első mondattal arra célzott, hogy a családoknak nem szabad eltaszítaniuk maguktól a gyerekeiket, rokonaikat, ha kiderül róluk, hogy homoszexuálisak, nem pedig arra, hogy buzdítsa a meleg párokat az örökbefogadásra. Az élettársi kapcsolatra vonatkozóan azt írta, gazdasági és praktikus okok – például egészségbiztosítás, vagy együttélés – miatt szükséges az azonos neműek közti élettársi viszony jogi szabályozása.

A film rendezője, Evgeny Afineevsky korábban azt mondta, az interjúkat ő készítette a pápával kifejezetten a film kedvéért, a Vatikán cáfolatát egyelőre nem kommentálta.

(Independent, MTI)

(Címlapkép: Andrew Medichini/MTI/AP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!