Nők, őslakosok és az LMBT-közösség tagjai is helyet kaptak Jacinda Ardern új kormányában

2020. november 2. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatta új kormányát Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. A húszfős kabinetben nyolc nő, öt maori, három csendes-óceáni őslakos és három olyan politikus foglal helyet, akik az LMBT-közösség tagjai – írja a Guardian.

A kormányfő régi szövetségeseként számontartott Grant Robertson lesz Új-Zéland első vállaltan meleg miniszterelnök-helyettese, aki emellett tovább fogja irányítani a pénzügyi tárcát is az MTI szerint. A külügyminisztérium élére jelölt Nanaia Mahuta maori őslakosokra jellemző tetoválást visel az állán, és ő lesz a szigetország első női külügyminisztere. Kelvin Davis, aki a gyerekek ügyeivel foglalkozó tárcát fogja vezetni, szintén maori.

Az újonnan kinevezett külügyminiszter, Nanaia Mahuta felszólal a Munkáspárt parlamenti sajtótájékoztatóján 2020. november 2-án – Fotó: Hagen Hopkins / Getty Images)
Az újonnan kinevezett külügyminiszter, Nanaia Mahuta felszólal a Munkáspárt parlamenti sajtótájékoztatóján 2020. november 2-án – Fotó: Hagen Hopkins / Getty Images)

Az Ardern által vezetett Munkáspárt a két hete tartott parlamenti választáson győzött és a szavazatok 49 százalékát megszerezve egyedül alakíthat kormányt. Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, még egyetlen párt sem volt erre képes. Bár a Munkáspárt egyedül alakít kormányt, vasárnap a korábbi koalíciós partnerükkel, a Zöld Párttal együttműködési megállapodást kötöttek, amely szerint közösen fogják megoldani az éghajlati és környezetvédelmi, illetve a gyerekek jólétével kapcsolatos problémákat. A megállapodás értelmében két zöld párti politikus is miniszteri szerepet vállal.

A miniszterelnök szerint a mostani egy olyan kabinet, amelybe érdemeik szerint kerültek be politikusok, a kabinet anélkül lett sokszínű, hogy ez lett volna az elsődleges szempont. Ardern szerint az elkövetkező három év nagy kihívások elé állítja a kormányt: meg kell küzdenie a koronavírus-járvánnyal, és talpra kell állítani a járvány okozta károktól szenvedő gazdaságot.

Ardern 2017-ben 37 évesen lett miniszterelnök. A népszerűségét és újraválasztását részben a járvány sikeres kezelésének köszönheti. Az ötmilliós szigetországban eddig 1600 fertőzéses esetet regisztráltak, és 25-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-be, arányaiban sokkal kevesebben, mint számos más fejlett országban.

>>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!