Ritkán látható többséggel nyert a koronavírust jól kezelő kormány Új-Zélandon

2020. október 17. – 12:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazatok 49 százalékával kényelmes többséget szerzett Új-Zélandon a kormányfő, Jacinda Ardern vezette Munkáspárt. A győzelemben nagy szerepe volt annak is, hogy a szigetország páratlanul jól kezelte a koronavírus-járvány második hullámát is.

A felmérések alapján vártnál is nagyobb győzelmet aratott a kormánypárt Új-Zélandon. A Munkáspárt 49 százalékot szerzett, ezzel a mandátumok többsége is a párté lett, megerősítve ezzel posztján a szigetország történetének legnépszerűbb kormányfőjét, Jacinda Ardernt – írta a BBC.

A jobbközép Nemzeti Párt – amely eddig relatív többséggel rendelkezett, de kolaíciós partner híján ellenzékben volt – ezúttal 27 százalékot kapott. Harmadikként a zöldek pártja, az ACT jutott be 8 százalékkal, amely a Munkáspárttal állt koalícióban. Az eredmények alapján kormánypárt akár egyedül is képes lesz a kormányalakításra.

A vegyes, pártlistás és egyéni választási rendszer 1996-os bevezetése óta még egyetlen párt sem aratott akkora győzelmet, mint az Ardern vezette Munkáspárt.

A választásokkal párhuzamosan népszavazást is tartottak az országban: az egyik kérdés a kegyes halál, a másik a marihuána legalizálására vonatkozott. Ezek eredményét október 30-án teszik hivatalossá. A népszavazás nem kötelező erejű, így ezután a döntés a két kérdés társadalmi támogatottsága esetén is a parlament kezében marad.

Új-Zéland egyedülállóan eredményes volt koronavírus-járvány első, majd második hullámának kezelésében is. Mostanra a kontaktutatással, a beérkezők nyomonkövetésével sikerült tíz alatt tartani a fertőzések számát, így az országban a tömegrendezvényekre sincsen semmilyen korlátozás érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!