Figyelmeztető lövésekkel és hanggránátokkal oszlatták fel a Lukasenko elleni tüntetést

Legfontosabb

2020. november 1. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelmeztető lövéseket adtak le és hanggránátokat vetettek be a rendőrök vasárnap a belarusz fővárosban, ahol ismét tízezrek vonultak az utcára az országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko lemondását követelve, írja az MTI és a Reuters és az AFP beszámolóira hivatkozva. Az egyik jogvédő szervezet szerint 45 embert vettek őrizetbe a tüntetések alatt.

A tüntető tömeg a november 1-i megmozduláson – Fotó: Reuters / Stringer
A tüntető tömeg a november 1-i megmozduláson – Fotó: Reuters / Stringer

A tüntetők két oszlopban haladtak Minszkben, egy szemtanú a Reutersnek azt mondta, hogy a rohamrendőrség erővel oszlatta fel az egyik menetet, amikor elérték a város szélén lévő Kurapatit, a szovjet titkosrendőség által a sztálini időkben kivégzettek emlékművét. „Amikor az emberek elérték a Kurapati melletti mezőt, a rendőrségi autóbuszok felgyorsítottak, gyorsabb tempóra kényszerítve az embereket, majd hanggránátokat dobáltak, egyenesen a tömeg sűrűjébe.” Mindez a nyílt mezőn történt, nem tudtak hova menekülni a tüntetők.

A közösségi oldalakra felkerült videók szerint a tüntető tömeg azt skandálta: „Hisszük, hogy győzhetünk, hogy győzni fogunk!” Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a tüntetők azt is skandálták Lukasenkóra utalva:

„Takarodj, te és rohamzsaruid!”

A héten Lukasenko részlegesen lezáratta az ország nyugati határait, leváltotta a belügyminisztert és a tüntetések ellen keményen fellépő minszki rendőrkapitányt nevezte ki helyére. Az elnök kijelentette, ha bármelyik tüntető kezet emel a tüntetéseket biztosító rendvédelmisekre, „az a legkevesebb, hogy kéz nélkül marad”. Magas rangú rendőri vezetők korábban kijelentették, hogy szükség esetén készek tűzfegyvert is bevetni a tüntetők ellen. A hatóságok a minszki rendszert támogató Oroszország kivételével lezárták a belarusz határokat, vasárnaptól külföldi állampolgár közúton nem léphet belarusz területre.

Az ellenzék Litvániába menekült vezetője, Szvetlana Tyihanovszkaja a héten országos sztrájkra szólította fel a tüntetőket.

Belaruszban két hónapja folyamatosak a több tízezres tüntetések Alekszandr Lukasenko ellen, akit széles körben azzal vádolnak, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást. A tüntetéshullámban már többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése miatt százak sebesültek meg, és nagyjából 13 ezer embert vettek őrizetbe. Itt olvashatják el helyszíni riportunkat a minszki tüntetésekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!