Örményország Oroszországhoz fordult segítségért a hegyi-karabahi konfliktusban

2020. október 31. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Örményország azt kérte Oroszországtól, hogy segítsen szavatolni a biztonságát az Azerbajdzsánnal fennálló, Hegyi-Karabah körüli konfliktusban – derült ki az örmény külügyminisztérium szombaton kiadott közleményéből.

A tájékoztatás szerint Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy a két ország sürgősen kezdjen konzultációkat arról, hogy az Orosz Föderáció milyen természetű és milyen volumenű segítséget tudna nyújtani Örményországnak ahhoz, hogy szavatolja a kaukázusi ország biztonságát.

Oroszországnak katonai bázisa van Örményországban, és a két ország között a katonai ügyekre is kiterjedő kölcsönös segítségnyújtási megállapodás van érvényben 1997 óta.

Putyin orosz elnöknek írt levelében az örmény kormányfő azt írta, a vitatott hovatartozású terület, Hegyi-Karabah miatt szeptember végén újra fellángolt örmény-azeri fegyveres konfliktusban a harcok egyre közelebb zajlanak az örmény határhoz. A miniszterelnök ismét azzal vádolta Törökországot, hogy Azerbajdzsánt támogatja a konfliktusban.

Örményország és Azerbajdzsán pénteken a svájci Genfben külügyminiszteri szinten tárgyalt egymással a Hegyi-Karabah körüli válság megoldásáról, és megegyeztek a civilek és a nem katonai létesítmények elleni támadások leállításáról.

A harcok miatt Hegyi-Karabah székhelyéről, Sztyepanakertből távozó édesanyjával ül buszon egy csecsemő 2020. október 30-án Fotó: MTI/AP
A harcok miatt Hegyi-Karabah székhelyéről, Sztyepanakertből távozó édesanyjával ül buszon egy csecsemő 2020. október 30-án Fotó: MTI/AP

Megegyeztek a civilek elleni támadások leállításáról

A civilek és a nem katonai létesítmények elleni támadások leállításáról egyezett meg az örmény és az azeri külügyminiszter péntek este Genfben, írja az MTI.

A megállapodás az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül alakult, a hegyi-karabahi konfliktus rendezésével megbízott minszki csoportjának közvetítésével jött létre.

A csoportban társelnöklő Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország küldötteinek bejelentése szerint a szembenálló felek továbbá átadják egymásnak a másik fél harcokban elesetteinek holttesteit, valamint – egy későbbi fogolycserét előkészítendő – egy héten belül listát állítanak össze a foglyokról, továbbá megegyeztek abban is, hogy tárgyalnak a fegyvernyugvást biztosító mechanizmusról is.

A társelnökök felszólították a feleket, hagyjanak fel a hadmozdulatokkal, és leszögezték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy konfliktus békés rendezését elősegítsék.

A genfi tárgyalásokkal egy időben az örmény védelmi minisztérium azt közölte, hogy az azeri hadsereg folytatja a támadást a térségben, Baku viszont arról adott hírt, hogy az örmény csapatok ágyúzzák Gubadli és Terter környékét.

Örményország szeptember 27-e óta harcban áll Azerbajdzsánnal, amely fegyverrel akarja visszaszerezni a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah enklávét. Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el. Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatt a két ország régóta viszályban áll.

A hegyi-karabahi hatóságok szerint 1166 katonájuk és 39 civil vesztette életét eddig a harcokban. Az azeriek nem közlik katonai veszteségeiket a hadiállapot idején érvényes cenzúraszabályokra hivatkozva, mindazonáltal beszámoltak arról, hogy az összecsapásokban eddig 91 civil halt meg, további 400 pedig megsebesült. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, Moszkva információi szerint a halálos áldozatok száma ötezer körül van.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!