Többen meghaltak, milliók áram nélkül maradtak a Zeta hurrikán miatt

2020. október 29. – 17:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többen meghaltak, milliók pedig áramellátás nélkül maradtak, miután a Zeta hurrikán szerda éjjel elérte az Egyesült Államok partjait, írja az NBC News.

A kettes fokozatúra erősödött trópusi vihar New Orleans közelében, óránként 175 kilométeres széllökésekkel érte el a partvidéket. A Zeta Louisiana, Mississippi, Alabama és Georgia államokban is súlyos károkat okozott. Csütörtök reggelre három személy vesztette életét a vihar miatt. Georgiában egy fa dőlt egy lakóautóra, amiben egy ember meghalt, Mississippiben egy ember megfulladt, Louisianában pedig áramütés végzett egy emberrel.

Ezekben az államokban, valamint Észak-Karolina és Florida egyes részein több mint kétmillióan maradtak áram nélkül. A Zeta a déli államokban az elnökválasztás menetét is akadályozza, csütörtökön a georgiai a Douglas megyében minden olyan szavazóhelyiséget bezártak, ahol le lehet adni a korai szavazatokat.

A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja

A Zeta sebessége nőtt a partot érése óta, a vihar északkelet felé halad közel 50 km/h-s sebességgel. „Mindenki gondoskodjék arról, hogy legyen otthon élelmiszer-tartaléka, palackozott vize és gyógyszercsomagja” – figyelmeztette a helybélieket LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere szerdán reggel. A vihar heves esőzésekkel és áradásokkal érkezett Mexikó felől az Egyesült Államok Mexikói-öböl felőli partvidékéhez. Az előrejelzések szerint egészen Virginia államig elér majd, és onnan – már a nyílt tengeren – New York felé halad tovább, írja az MTI.

Frissítés: A CNN csütörtök délután már legkevesebb öt halálos áldozatról számolt be, és már 2,3 millióan maradtak áram nélkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!