Az évtized legerősebb tájfunja söpör végig Délkelet-Ázsián

2020. október 29. – 23:36

Másolás

Vágólapra másolva

Katonák és nehézgépek százait vetették be csütörtökön Vietnamban, hogy túlélők után kutassanak a földcsuszamlások után, amiket az elmúlt évtized legerősebb vihara, a Molave tájfun okozott, írja a CNN.

A Quang Nam tartományban történt földcsuszamlásokban legalább 13 ember életét vesztette, és 40 személy eltűnt. A vihar a kutatást és mentést is akadályozza. Az állami média szerint csütörtökön 12 halász is meghalt a tengeren, további 14-et pedig a haditengerészet két hajója keres. „Megjósolhatjuk a vihar útját vagy az eső mennyiségét, de nem tudjuk megjósolni, mikor következnek be földcsuszamlások” – mondta Trinh Dinh Dung miniszterelnök-helyettes.

Október eleje óta Vietnamot viharok, heves esőzések és áradások sújtják, amik eddig több mint egymillió embert érintettek. A kormány szerint a Molave ​​tájfun miatt emberek milliói maradtak áramellátás nélkül, és 56 ezer ház rongálódott meg. Az ország középső részén a hétvégéig akár 700 milliméternyi eső is hullhat az előrejelzések szerint.

Vietnam középső tartományaiban eddig is soha nem látott méretű árvizek pusztítottak, október 6. óta legkevesebb 160 ember meghalt az áradásokban és fölcsuszamlásokban, írja az MTI.

A Molave ​​tájfun – helyenként 135 km/h-s széllökésekkel – korábban áthaladt a Fülöp-szigeteken is, ahol szintén áradásokat és földcsuszamlásokat okozott, 16 ember halálát okozva. A Molave a következő napokban várhatóan Laoszt is eléri, miközben már egy újabb trópusi vihar közeledik a Fülöp-szigetek felé. Az országot évente átlagosan 20 ciklon sújtja.

A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!