A Munkáspárt felfüggesztette a pártot korábban vezető Jeremy Corbyn tagságát

2020. október 29. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztette előző vezetője, Jeremy Corbyn párttagságát csütörtökön a brit Munkáspárt, és a párt szóvivőjének tájékoztatása szerint az alsóházi frakcióból is kizárták, miután a párt korábbi vezetője bagatellizálta egy, a szervezeten belüli antiszemitizmusról szóló tanulmány jelentőségét – írja az MTI.

A pártot jelenleg irányító Sir Keir Starmer azt követően döntött Corbyn felfüggesztése mellett, hogy a mindenkori brit kormány fennhatósága alatt működő, de vizsgálatait önállóan végző Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) nemrég közzétette jelentését a Munkáspárton belüli antiszemita jelenségekről és megnyilvánulásokról, melyekért a bizottság szerint a párt korábbi vezetője volt felelős. Sir Keir elmondta, hogy a jelentés szégyent hozott a pártra, és megígérte, hogy jövőre a lehető leggyorsabban eleget tesz a jelentésben megfogalmazott javaslatoknak, és megváltoztatja a szervezeti kultúrát.

Az EHRC jelentése alapján a Munkáspárt több ponton is megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, a bizottság egészen pontosan az antiszemitizmussal kapcsolatos panaszok politikai befolyásolását, az ezeket kezelő emberek nem megfelelő képzését és a zaklatást emelte ki. Corbyn a 130 oldalas jelentésre reagálva csütörtökön elmondta, hogy mindig azon dolgozott, hogy megszüntesse a rasszizmus minden formáját, és elmondta, sajnálja, hogy a szükségesnél lassabb volt a változás. Ezzel együtt ugyanakkor kijelentette, hogy ő és az emberei nem akadályozták, hanem gyorsították a folyamatot, az antiszemitizmus tanulmányban felvetett mértékéről pedig úgy vélekedett, hogy azt

a Munkáspárt belső és külső ellenfelei politikai okokból drámai mértékben felnagyították.

A Munkáspárt szóvivőjének bejelentése szerint Corbyn tagságát elsősorban ezen kijelentései miatt függesztették fel. Corbyn a Twitteren úgy reagált, hogy minden eszközzel azon lesz, hogy megszüntesse a politikailag motivált felfüggesztését, és arról írt, hogy nem tagadja a probléma létét, de ő maga továbbra is zéró toleranciával tekint a rasszizmus minden fajtájára. Corbyn 1983 óta volt parlamenti képviselő, a Munkáspártnak pedig 55 éve tagja, öt éven át pedig vezetője volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!