Több százmilliós vesztegetés gyanúja miatt vonták meg a volt román miniszter mentelmi jogát

2020. október 27. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román képviselőház kedden megvonta a mentelmi jogát a kenőpénz elfogadásával gyanúsított Nicolae Banicioiu volt egészségügyi, valamint ifjúsági és sportminiszternek, aki ellen a korrupcióellenes ügyészség büntetőjogi eljárást akar indítani – írja az MTI.

A korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsítja a képviselőt, hogy 2012 decembere és 2014 márciusa között ifjúsági és sportminiszterként 1,292 millió lej (durván 97 millió forint) értékben fogadott el kenőpénzt, amiért cserébe az egészségügyi minisztert kellett meggyőznie az őt lefizető üzletemberhez köthető kórházak vezetőinek kinevezéséről vagy tisztségben tartásáról. Az ügyészek szerint Banicioiu 2014 és 2015 között már egészségügyi miniszterként is fogadott el kenőpénzt két üzletembertől 2,612 millió lej (nagyjából 196 millió forint) értékben hasonló céllal, így összesen 3,9 millió lej (közel 300 millió forint) elfogadásával gyanúsítják.

A képviselőházban a pártok többsége támogatta a mentelmi jog megvonását: 202-en voksoltak Banicioiu mentelmi jogának megvonása mellett, 12-en ellene, a támogatók között pedig ott volt a politikus egykori pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) is, amely a legnépesebb frakcióval rendelkezik a román törvényhozói testületben. Előző nap a képviselőház jogi bizottsága is hasonlóan döntött. Az ülésen ott volt a jelenleg Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök által vezetett Pro Románia színeiben politizáló Banicioiu is, aki úgy nyilatkozott, hogy

az ügyészség által ellene megfogalmazott gyanúsítások hazugságok, ártatlannak vallotta magát, és jelezte, nincs rejtegetni valója, így nem is kérte a képviselőháztól, hogy megakadályozzák az ellene tervezett büntetőjogi eljárást.

Az ügyészség volt kormánytagok ellen, akik jelenleg törvényhozói mandátummal rendelkeznek, csak a parlament jóváhagyásával indíthat bűnvádi eljárást.