Kaczynski: Az abortuszellenes-törvény elleni tüntetéseknek sok emberáldozata lesz

2020. október 27. – 19:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány ideje alatt tartott tüntetéseknek sok emberáldozata lesz – mondta Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Párt elnöke azokról a demonstrációkról, amik napok óta zajlanak az abortuszt szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Lengyelországban.

„Azok, akik a tüntetésekre buzdítanak, de azok is, akik részt vesznek bennük, általános veszélyt idéznek elő, vagyis komoly bűntettet követnek el” – mondta egy videóban Kaczynski kedd este. Szerinte a hatóságoknak nemcsak joguk, hanem kötelességük is szembeszállni az ilyen cselekményekkel.

Arra is felszólította az embereket, hogy védjék a templomokat. Szerinte a lengyel történelemben példa nélküli, hogy a tüntetések alatt katolikus templomokat támadnak meg, és arra hívta fel a kormányzó Jog és Igazságosság párt tagjait és támogatóit, hogy vegyenek részt az egyház védelmében.

Lengyelországban csütörtökön nyilvánította alkotmányellenesnek a lengyel alkotmánybíróság a beteg magzatok abortuszát is lehetővé tevő jelenleg hatályos előírást, a döntéssel pedig gyakorlatilag teljesen betiltották az abortuszt a beavatkozást eddig is keményen szabályzó országban. A hatályos szabályok szerint már csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni. Az alkotmánybírósági döntés ellen napok óta tartanak a tüntetések több lengyel városban. A tiltakozások annak ellenére zajlanak, hogy a koronavírus miatt tilos tíz embernél nagyobb összejöveteleket tartani a nagyobb városokban.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!