Több mint 500 büntetőeljárás indult belarusz tüntetők ellen

2020. október 27. – 22:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ötszáz büntetőeljárást indítottak a belarusz hatóságok az utcai zavargások és a kormányellenes tömegtüntetések nyomán – közölte kedden Andrej Szerbun ügyészségi vezető. Az ügyek többsége a minszki tüntetésekkel függ össze, írja az MTI. Az ügyészségi vezető hangsúlyozta, hogy minden törvénysértőt felelősségre fognak vonni.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kedden kijelentette, hogy a tüntetőket terroristának fogják minősíteni, és a hatóságok ennek megfelelően járnak majd el. „Ezek szervezett bűnözői csoportok cselekedetei, amelyek terrorizmus jegyeit viselik magukon” – mondta Lukasenko a BelTA állami hírügynökség beszámolója szerint. A belarusz elnök felszólította a középiskolás és egyetemista diákok szüleit, vegyék rá gyerekeiket, hogy ne járjanak az engedély nélküli tüntetésekre.

Belaruszban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Alekszandr Lukasenko ellen, akit széles körben azzal vádolnak, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást. A tüntetéshullámban már többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése miatt százak sebesültek meg, és nagyjából 13 ezer embert vettek őrizetbe. Itt olvashatják el helyszíni riportunkat a minszki tüntetésekről.

Vasárnap is több mint százezren vonultak utcára Minszkben, Lukasenko lemondását követelve. Nem csak Minszkben, más városokban is voltak megmozdulások. A vasárnapi tüntetések során közel 300 ember vettek őrizetbe a hatóságok. Szvetlana Tyihanovszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt országos sztrájkkal fenyegette meg az elnököt, ha az nem mond le, nem vet véget a tüntetőkkel szembeni rendőrségi erőszaknak és nem bocsátja szabadon a politikai foglyokat.

>>>Kattintson ide, ha a legfrissebb híreink közül válogatna!>>>

26 éve van hatalomban

Lukasenko 26 éve vezeti az 1991-ben függetlenné vált volt szovjet tagköztársaságot. A 9,5 milliós országban a tiltakozások augusztus 9-én kezdődtek, amikor Lukasenko – zsinórban hatodszor – 80 százalékos eredménnyel nyerte el újabb öt évre az elnöki mandátumot. A bizonyítékok alapján elcsalt választást az EU több országa nem ismeri el, Lukasenkót az EP persona non gratának nyilvánította.

A békés tüntetésekkel szemben a hatóságok rendkívül keményen léptek fel, tízezer embert állítottak elő, ezrek kerültek sérülésekkel kórházba. A tüntetések lendülete azonban nem tört meg, patthelyzet alakult ki Belaruszban, így a konfliktus további elhúzódása várható. Moszkva némi várakozás után kiállt ugyan az országot 26 éve vezető Lukasenko mellett, ám a Kreml aktívan nem avatkozik bele a helyzet kezelésébe, Lukasenkóra bízva, hogy megoldást találjon a konfliktusra.

Eközben az azonosítatlan, maszkban fellépő rendőrök és speciális egységek tagjainak sorra szivárognak ki személyes adataik, ami előrevetíti a jogi számonkérést Lukasenko vereségének esetére. A napokban az ország 2017-es fitnessbajnoka, Lilia Szalimgarejeva elvált férfjétől, miután a tüntetők ellen fellépő kommandósról fénykép került ki, majd Timur Griskov személyes adatai is nyilvánosságra kerültek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!