Hétmillió dollárnál is több adomány gyűlt össze a sztrájkoló belaruszok támogatására

2020. október 26. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hétmillió dollár (kétmilliárd forint) gyűlt össze a belarusz sztrájkok résztvevőinek támogatására külföldi alapokban, jelentette be hétfőn Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető, korábbi elnökjelölt, írja az MTI.

„Világszerte szolidaritást tapasztalunk. Megindítottuk a ”Mi dolgozunk, hogy ti tüntethessetek kampányt. Az emberek egynapi keresetüket utalják át a sztrájkolókat segítő alapokba, értesüléseim szerint már több mint hétmillió dollár gyűlt össze„ – mondta a Litvániába menekült ellenzéki vezető a Sztrana dlja Zsiznyi (Élhető országért) ellenzéki televíziós csatorna adásában. Tyihanovszkaja emellett felhívta a figyelmet az országban hétfőn elkezdődött sztrájkra, és ezzel összefüggésben a szolidaritás rendkívüli szintjére is. ”A mai nap mindössze kezdete az országos sztrájknak, amely, biztos vagyok benne, hogy folytatódni fog„ – tette hozzá.

Vasárnap éjfélkor járt le Tyihanovszkaja ”népi ultimátuma”, amelyben országos sztrájkot helyezett kilátásba, többek között azt követelte, hogy Alekszandr Lukasenko államfő október 25-ig jelentse be lemondását, bocsássák szabadon a politikai foglyokat, és a hatóságok szüntessék be az erőszakot. Az ország nagyobb ipari üzemeinél hétfő reggel óta rendőrök és símaszkot viselő emberek jelentek meg. Értesülések szerint egyes gyárak személyi állományának egy része csatlakozott a munkabeszüntetéshez, de a hatóságok közlése szerint összességében rendben zajlik a termelés. A sztrájkhoz egyes magánvállalatok is csatlakoztak.

Ezzel párhuzamosan Minszkben és több nagyvárosban különböző kormányellenes tiltakozó akciók, ülősztrájkok, nagygyűlések, útelzárások folynak. Lukasenko kitart amellett, hogy nem hajlandó lemondani, holott az augusztus eleji elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik a távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt.

26 éve van hatalomban

Lukasenko 26 éve vezeti az 1991-ben függetlenné vált volt szovjet tagköztársaságot. A 9,5 milliós országban a tiltakozások augusztus 9-én kezdődtek, amikor Lukasenko – zsinórban hatodszor – 80 százalékos eredménnyel nyerte el újabb öt évre az elnöki mandátumot. A bizonyítékok alapján elcsalt választást az EU több országa nem ismeri el, Lukasenkót az EP persona non gratának nyilvánította.

A békés tüntetésekkel szemben a hatóságok rendkívül keményen léptek fel, tízezer embert állítottak elő, ezrek kerültek sérülésekkel kórházba. A tüntetések lendülete azonban nem tört meg, patthelyzet alakult ki Belaruszban, így a konfliktus további elhúzódása várható. Moszkva némi várakozás után kiállt ugyan az országot 26 éve vezető Lukasenko mellett, ám a Kreml aktívan nem avatkozik bele a helyzet kezelésébe, Lukasenkóra bízva, hogy megoldást találjon a konfliktusra.

Eközben az azonosítatlan, maszkban fellépő rendőrök és speciális egységek tagjainak sorra szivárognak ki személyes adataik, ami előrevetíti a jogi számonkérést Lukasenko vereségének esetére. A napokban az ország 2017-es fitnessbajnoka, Lilia Szalimgarejeva elvált férjétől, miután a tüntetők ellen fellépő kommandósról fénykép került ki, majd Timur Griskov személyes adatai is nyilvánosságra kerültek.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!