Orbán Viktor szerint a gender egy túlideologizált szó

2020. október 26. – 06:57

frissítve

Orbán Viktor szerint a gender egy túlideologizált szó
Orbán Viktor Brüsszelben – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormányfő 45 percen át vitázott arról az uniós csúcson, hogy bekerülhet-e a kifejezés egy dokumentumba, vagy sem.

A magyar kormányfő a nemek közötti egyenlőség kifejezést kifogásolta egy uniós csúcson, erről a 444 szerint 45 percen át vitázott állam- és kormányfőtársaival.

Érdekes leiratot szerzett meg a 444.hu a legutóbbi, október 15–16-án tartott uniós csúcsról. A portál részletes beszámolóhoz jutott az októberi csúcson történtekről, amelynek második napján, 16-án délelőtt – mint írják – Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt a vita egyik főszereplője. A pénteki tárgyalások elsősorban külpolitikáról szóltak, például a decemberre tervezett Európai Unió–Afrikai Unió csúcstalálkozó előkészítéséről, az ezzel kapcsolatos állásfoglalást pedig a szokásos módon előkészítették már a tagállamok nagykövetei.


„Mégis komoly vita lett két szó miatt, és végül jóval több időt töltöttek az afrikai szerződés megvitatásával, mint például a belarusz helyzet értékelésével” – írja a 444. A cikk szerint ugyanis Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök jelezte, hogy neki nem tetszik, hogy a „tanácsi következtetések” nevű, a csúcs eredményeit összefoglaló dokumentumban „férfiak és nők egyenjogúságáról” van szó, amikor rögzítik, hogy milyen értékek fejlesztésében akar az EU együttműködni Afrikával. Bettel azt mondta, hogy jobb lenne, ha „gender equality”, azaz „nemek közti egyenlőség” volna ott.

A dokumentumban eredetileg a genderes változat szerepelt volna, de a lengyel és a magyar nagykövet egy október 12-i ülésen ragaszkodott ahhoz, hogy átírják a „nemeket” arra, hogy „férfiak és nők”. Közbenjárásuk sikeres volt, és az utóbbi változat került a tanács elé, és Bettel ezt a vitát nyitotta meg újra, immár a legmagasabb szinten. Az október 16-i vitában azonnal Bettel mellé állt Mette Frederiksen dán miniszterelnök, aki figyelmeztette a kollégáit, hogy a „nemek közti egyenlőség”, azaz a „gender” változat a bevett forma manapság a nemzetközi megállapodásokban, az ENSZ és az EU is ezt használja a dokumentumaiban.

Ekkor szólt azonban közbe a leirat szerint Orbán Viktor:

„Magyarországon mi nem használjuk azt, hogy gender equality. Ez egy túlideologizált szó.”

Sok tagállami vezető szállt be ekkor a vitába, és egymás után szólaltak fel a „gender” kifejezés védelmében. Hozzászólt a vitához a holland, a spanyol, a belga, az ír, a finn, a svéd, a lett és a szlovén miniszterelnök, illetve a német kancellár, és a francia meg a román elnök is. A cikk szerint nem mindenki ragaszkodott közülük ahhoz, hogy a „gender” szó szerepeljen a szövegben, de azt mind világossá tették, hogy őket egyáltalán nem zavarja a kifejezés.

Egyetlen résztvevő támogatta egyértelműen Orbánt ebben a vitában, Andrej Babiš cseh miniszterelnök, aki azonban nemcsak a saját nevében beszélt, hanem a lengyel kormányfő helyett is, ugyanis Mateusz Morawiecki karanténban volt otthon, és Babišt bízta meg, hogy képviselje.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A „gender” szóról szóló vita több mint 40 percig tartott, és a két fő ellenfél Frederiksen és Orbán voltak, a többiek sokszor csak egy-egy mondattal szálltak be, általában a dán kormányfő mellett. Háromnegyed óra után a magyar kormányfő végül szünetet kért, hogy felhívassa telefonon a Varsóban karanténozó Morawieckit, megkérdezni, hogy meddig menjenek el. Addig mentek el, hogy a szövegbe végül ez került bele:

„Ezen felül – emlékeztetve a stratégiai menetrendre és a 2020. június 30-i tanácsi következtetésekre – az egyetemes értékek, a megkülönböztetés tilalma, valamint a mindenkit megillető egyenlő jogok és esélyegyenlőség, a női önrendelkezés elősegítése, a fiatalok bevonása, az oktatás és a készségek, a társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóság, továbbá a jó kormányzás és a jogállamiság olyan kulcsfontosságú horizontális témák, amelyekben az EU szerepet vállalhat.”

A 444 szerint ugyanakkor ezzel nem zárult le a vita, a következő körben arról volt szó, hogy bele kellene venni a szövegbe azt is, hogy az EU elvárja az afrikai országoktól, hogy fogadják vissza azokat az embereket, akik nem kaptak menedékjogot Európában. Ezután már érdemi vita nélkül átvették a Belaruszról, Törökországról és a maláj gép oroszok általi lelövéséről szóló pontokat, jóváhagyva azt a szöveget, amelyben a nagykövetek a csúcs előtt már egyszer megegyeztek.

A Fidesz-kormány a gender- és LMBTQI-ügyekhez való egyre ellenségesebb viszonyáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!