A magyarok kevesebb mint negyede szavazna Trumpra

2020. október 26. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

A világ országaiban annak örülnének, ha Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje nyerné a november 3-i elnökválasztást Amerikában, és a legtöbb megkérdezett úgy is gondolja, hogy a volt alelnök le fogja tudni győzni Donald Trump elnököt, az Ipsos felmérése szerint.

A kutatás során 24 ország 17 507 lakosát kérdezték arról, hogy kire szavaznának az amerikai elnökválasztáson, és hogy szerintük ki fog nyerni. A válaszadók 48 százaléka szavazna Joe Bidenre és 17 százalékuk Donald Trumpra. A megkérdezettek azt jósolják, hogy januártól a volt alelnök lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. 39 százalékuk szerint Biden nyeri majd a választást, 27 százalékuk szerint pedig Trump.

Összehasonlításképpen, négy évvel ezelőtt a válaszadók csupán 12 százaléka szavazott volna Trumpra, és csak 15 százalékuk gondolta úgy, hogy a republikánus elnökjelölt legyőzi majd Hillary Clintont.

Ami a magyarokat illeti, hazánkban az átlagosnál magasabb Trump támogatottsága. A megkérdezettek 23 százaléka szavazna a republikánus jelöltre, míg 33 százalékuk Bidenre. Ezenkívül a magyarok azon kevesek közé tartoznak, akik szerint Trump fog nyerni november 3-án. A felmérésben megkérdezett 24 ország lakosai közül csak a lengyelek és az oroszok jósolnak Trump-győzelmet a magyarokon kívül. Arról, hogy mit hozhat Magyarország számára a november 3-i választás kimenetele, ebben a magyarázó videónkban beszéltünk.

Bidenre legtöbben Svédországban szavaznának, ott 73 százalékos a támogatottsága, a legkevesebben pedig Oroszországban, ahol csak a megkérdezettek 13 százaléka voksolna rá. Trumpra a legtöbben Indiában szavaznának, ott 34 százalékos a támogatottsága, ám az elnök még ott is veszítene. Egyedül Oroszországban válaszolták azt többen, hogy Trumpra szavaznának, mint azt, hogy Bidenre.

Az Ipsos legfrissebb, amerikaiak körében végzett felmérése szerint a demokrata jelölt 7 százalékkal vezet országosan. A szavazók 45 százaléka támogatja Bident és 38 százalékuk Trumpot. Ez nagyjából összhangban van a többi közvéleménykutató méréseivel. A FiveThirtyEight súlyozott átlaga szerint a volt alelnök 8,7 százalékkal vezet Trump előtt.

A választás kimenetelét azonban nem az határozza meg, hogy a világban kit szeretnének győztesenek, és még csak nem is az, hogy a teljes amerikai népesség körében ki a népszerűbb. A választás ugyanis mindössze néhány kulcsfontosságú állam szavazóin múlik. Erről ebben a cikkünkben olvashatnak részletesen.

A FiveThirtyEight előrejelzése szerint Bidennek 87 százalék esélye van a győzelemre. A legszorosabbnak Iowában, Georgiában, Ohióban és Texasban ígérkezik a választás. Ezekben az államokban mindössze 1 százalék körüli különbség várható a jelöltek között. Mindeközben rekordsokan szavaztak már le Amerikában nyolc nappal a választás előtt. Összesen több mint 60 millióan adták már le a voksukat, 40 millióan levélben, 20 millióan pedig személyesen szavaztak.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!