A belarusz KGB szerint terrorcselekményt követett el több tüntető

2020. október 26. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Terrorcselekményeknek minősíthetők egyes tüntetők szélsőséges akciói, közölte az MTI a BelTA belarusz állami hírügynökség nyomán a belarusz állambiztonsági bizottság (KGB) nyilatkozatát.

Kansztancin Bicsak, a KGB vizsgálati osztályának vezetője elmondta, hogy az elmúlt napokban megszaporodtak az országban a szélsőséges cselekmények a tüntetők részéről, ezek nagy részét pedig olyan bűnözői csoportok tervezték és szervezték meg, amelyeknek célja az ország társadalmi és politikai rendjének destabilizálása, a lakosság megfélemlítése és az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása.

„Az ilyen cselekmények, amelyek robbantások, gyújtogatások és egyéb akciók elkövetésével kapcsolatosak, emberi életeket veszélyeztetnek, sérüléseket okoznak, vagy más súlyos következményekkel járnak. Céljuk a nyomásgyakorlás a hatóságok döntéshozatalára vagy a politikai és társadalmi tevékenység akadályozása, és végeredményben terrorcselekményeknek minősülnek”

– fogalmazott.

Példaként említette, hogy állítása szerint tüntetők egy csoportja október 25-én megpróbálta elfoglalni a belügy egyik körzeti osztályának székházát Minszkben. Elmondta, hogy 26-ára virradóra Homelben egy, a tüntetők által használt fehér-piros-fehér zászlót tartó rúdon a hatóságok robbanószerkezetre bukkantak, amely eltávolítása esetén működésbe lépett volna. Ezenkívül beszámolt két olyan állítólagos esetről is, amikor tüntetők Molotov-koktélokkal akartak üzleteket felgyújtani.

Október 26-án reggel öt helyen rövidzárlatot idéztek elő vasútvonalakon, ami fennakadásokat okozott a forgalomban, és ha a szakemberek nem hárítják el a hibát, sok halálos áldozattal járó katasztrófát okozhatott volna – mondta.

Az augusztus eleji belarusz elnökválasztás óta – amelyen a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenkát a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké – hétről hétre hatalmas tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó lemondani.

A Telex friss híreit itt találja >>>