Őrizetbe vettek egy csecsent Franciaországban, aki a neten dicsőítette a tanárgyilkosságot

2020. október 25. – 19:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Terrorcselekmény dicsőítésének gyanújával őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek vasárnap Franciaországban egy 22 éves csecsent, aki lájkolta a múlt héten lefejezett tanárról az internetre feltöltött képeket – írja az MTI. A 47 éves Samuel Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A dzsihadista a gyilkosságot követően képeket tett közzé az interneten az áldozatáról, amelyeket a vasárnap őrizetbe vett, a gyilkoshoz hasonlóan Moszkvában született 22 éves csecsen a Twitteren lájkolt.

Az illetékes ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsított olyan kommenteket írt, amelyek terrorizmus dicsőítésének minősülnek. A nyugat-franciaországi Blois-ban található otthonában a házkutatás során számos fegyvert és késeket is lefoglaltak a nyomozók. A fiatalt 2017-ben, még kiskorúként, már egyszer elítélték hasonló ügyben, akkor a 2015 januárjában a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni, 12 áldozatot követelő iszlamista merényletet dicsőítette. A gyanúsított a kihallgatásán tagadta, hogy radikális iszlamista.

A Charlie Hebdo-merénylet pere szeptemberben kezdődött, azóta érezhetően megnőtt a szólásszabadság gyakorlásával összefüggő iszlamista terror jelentette fenyegetettség Franciaországban. Az országban sokan gondolják, hogy a szólásszabadság helyzete sokkal rosszabb most, mint öt évvel ezelőtt volt, a lap hr-esét például nemrég testőrökkel kellett elmenekíteni az őt ért fenyegetések miatt. A helyzetre reagálva október 2-án a francia elnök beszédében harcot hirdetett az iszlám szeparatizmus ellen. A franciaországi helyzetről és a tanár lefejezésének hátteréről ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!