Nézze, ilyen egy hatcentis lódarázs

2020. október 25. – 05:55

frissítve

Nézze, ilyen egy hatcentis lódarázs
Rádióadót szereltek fogselyemmel a darázsra, hogy megtalálják a fészkét – Fotó: Karla Salp/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Védőfelszerelésbe öltözött szakemberek szippantották ki egy fából a Washington állambeli Blaine közelében szombaton az első ázsiai óriáslódarázs-fészket, amit megtaláltak az USÁ-ban. Ez a fajta darázs ugyanis eddig nem volt honos Amerikában, a rovarokat Dél-Kelet Ázsiából hurcolták be az országba.

> > Kattintson ide a legfrissebb hírekért! < <

Az 5-6 centiméteresre is megnövő lódarazsak után heteken át kutattak a helyi mezőgazdasági minisztérium szakemberei, írja az MTI. Az Ázsiából behurcolt darazsat

elsősorban a méhekre veszélyesek, mert néhány darázs pár óra alatt képes elpusztítani egy teljes méhkolóniát, ezért gyilkos lódarázsnak is nevezik ezt a fajtát.

Az emberek sincsenek tőlük biztonságban, mert félcentisnél is nagyobb fullánkjukkal többször is képesek csípni, és nagy mennyiségű, erős mérget fecskendeznek áldozataik testébe.

Maximális védőfelszerelésben távolítják el a fából a lódarázsfészket – Fotó: Karla Salp/Reuters
Maximális védőfelszerelésben távolítják el a fából a lódarázsfészket – Fotó: Karla Salp/Reuters

Emellett a gyilkos darázs mérget is tud köpni áldozati szemébe, ami maró fájdalmat okoz. Nevük ellenére ezek darazsak csak pár tucat embert ölnek meg évente Ázsiában, ahol őshonosak, miközben a hagyományos darazsak és méhek sokkal halálosabbak, az MTI híre szerint évente 60 ember halálát okozzák az Egyesült Államokban.

A szakembereknek úgy sikerült a lódarazsak fészkének nyomára bukkanniuk, hogy sikerült élve elfogniuk több lódarazsat, amelyekre fogselyemmel rádióadót erősítettek, és az egyik visszavezette őket a fészekhez, amely nagyjából akkora volt, mint egy kosárlabda, és 100-200 darázs lehetett benne. A hatóságok elmondták, hogy a fát, amelyben a fészek volt, kivágják és átvizsgálják, hogy biztosan teljesen elpusztítsanak minden rovart, és megállapítsák, hogy távoztak-e a fészekből korábban királynők, akik újabb és újabb fészkeket alapíthattak.

Az ázsiai óriáslódarazsakat tavaly decemberben észlelték először az Egyesült Államok Washington államában található Blaine-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!