Az Európai Unió megakadályozta a húsmentes ételek diszkriminációját

2020. október 24. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az Európai Unió, hogy ne lehessen húsmentes ételeket páldául kolbásznak vagy steaknek nevezni, írja a CNN. Az Unió szerint semmi gond azzal, ha éttermekben és boltokban klasszikusan húsból készült ételek húsmentes, növényi alapú változatait mondjuk vegán kolbásznak vagy vegán burgernek hívják.

A Copa Cogeca nevű európai gazdaszervezet panasszal fordult az Unióhoz, hogy szerintük húsmentes termékeket steaknek vagy burgernek hívni megtévesztő a vásárlók szempontjából, és lavinát indíthat el az ételekre vonatkozó szóhasználatban.

Fotó: Getty
Fotó: Getty

A gazdákkal szemben orvosi szervezetek azzal védekeztek, hogy a tiltás elvenné az emberek kedvét, hogy növényi alapú étkezésre álljanak át, ami éppen az EU gazdasági és egészségügyi célja a jövőre nézve.

Emellett az EU szigorítótta a növényi tejtermékek elnevezésére vonatkozó szabályokat is. A jövőben nem lehet növényi alapú termékeket azzal reklámozni, hogy „sajtszerű” vagy „tejszerű”, ha nem tartalmaz állati eredetű tejet. Az Európai Bíróság egyébként már három éve megtiltotta a szójatej vagy a vegán sajt szavak használatát, ezért alapból sem szerepelhet növényi tejből készült termékeken a joghurt, a sajt vagy a vaj felirat.

A döntés még nem végleges, először mindenkinek el kell fogadnia az Unió államai közül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!