A koronavírus miatt a cseh éttermeknek zárva kell lenniük, az egészségügyi miniszterrel mégis kivételt tettek

2020. október 23. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Távozik tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével, írja az MTI.

Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint ugyanis

a vendéglőknek zárva kell tartaniuk.

A találkozóról készült fotókat a Blesk címü bulvárlap pénteki kiadásában hozta nyilvánosságra. Prymula ráadásul arcmaszkot sem viselt, amikor kijött a vendéglőből és beszállt szolgálati autójába.

Jan Hamácek belügyminiszter, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint az ellenzéki pártok vezetői azonnal követelni kezdték Prymula távozását az egészségügyi miniszteri tisztségéből. Prymula párton kívüli politikus, de tisztségébe az ANO jelölte. Hamácek szerint Prymula a kormányrendelet megszegésével hiteltelenné vált, és nem maradhat posztján.

Andrej Babis kormányfő szintén felszólította Prymulát: mondjon le, mert máskülönben ő hívja vissza tisztségéből. A kormányfő szerint Prymula a találkozóval súlyos hibát vétett.

„Ha az emberektől azt kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, akkor nekünk kell jó példával előljárnunk. Ilyen hibát nem lehet megbocsátani. A miniszter viselkedése sokkoló, katasztrofális és megbocsáthatatlan”

– mondta Babis.

A miniszterelnök délután találkozik Milos Zeman államfővel, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet. Babis reméli, hogy Prymula utódját rövidesen sikerült megtalálni, és ő már részt tud venni a hétfői kormányülésen.

Roman Prymula szeptember 21-től töltötte be az egészségügyi miniszter tisztségét, miután elődje, Adam Vojtech lemondott. Vojtech visszatérését azonban Babis kizárta.

> > > > > > Kattintson ide a legfrissebb hírekért! < < < < < <

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!