Az abortuszellenes törvény ellen tiltakoznak Lengyelországban, többeket letartóztattak

2020. október 23. – 17:49

Az abortuszellenes törvény ellen tiltakoznak Lengyelországban, többeket letartóztattak
Békejelet mutató tüntetők a rendőrök előtt Lengyelországban.Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

15 embert tartóztatott le a lengyel rendőrség, miután tömegek vonultak utcára a lengyel abortuszellenes törvény ellen.

Lengyelországban csütörtökön nyilvánította alkotmányellenesnek a lengyel alkotmánybíróság a beteg magzatok abortuszát is lehetővé tevő jelenleg hatályos előírást, a döntéssel pedig gyakorlatilag teljesen betiltották az abortuszt a beavatkozást eddig is keményen szabályzó országban. A hatályos szabályok szerint már csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni.

Csütörtök este emberek százai vonultak a kormány jobboldali vezetője, Jaroslaw Kaczynski otthona elé tiltakozásul. Az országban életben lévő járvány elleni szabályok szerint a tüntetés és a tömeges gyülekezés tilos. A rendőrség könnygázt használt a tömeg feloszlatására, írja az AP News.

Sylwester Marczak, a varsói rendőrség szóvivője pénteken azt mondta, hogy 14 embert továbbra is őrizetben tartanak, 35-öt pedig megbírságoltak a tilalom megszegése miatt. A törvény ellen péntekre és szombatra is további tüntetéseket szerveztek.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass