Hegyi-Karabah: Törökország küld katonákat, ha az azeriek igénylik

2020. október 21. – 22:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fuat Oktay török alelnök szerda este azt mondta, hogy ha Baku katonát és hadászati támogatást kér Törökországtól az azeri és az örmény erők közt zajló hegyi-karabahi konfliktushoz, Ankara nem habozik teljesíteni – írja az MTI. Oktay a CNN Türk török hírtelevízió Tarafsiz Bölge (Semleges Övezet) című műsorának vendégeként jelezte, hogy pillanatnyilag még nem érkezett hozzájuk ilyen megkeresés Baku részéről.

A török alelnök kiemelte: az Azerbajdzsán és Törökország közötti katonai együttműködési megállapodások rendelkezésre állnak. Oktay egyúttal úgy vélte, hogy a hegyi-karabahi kérdésben 1992 óta közvetítő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) úgynevezett minszki csoportja azon dolgozik, hogy ne szülessen megoldás az ügyben. „Örményország is ezt akarta, minél inkább elhúzódik a folyamat, annál inkább a saját javára alakítja a megoldatlan helyzetet” – fogalmazott. A török politikus azzal vádolta a minszki csoportot, amelynek Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország a társelnöke, hogy politikailag és katonailag is támogatja Örményországot.

Hegyi-Karabah hovatartozását Baku és Jereván már 1988 óta vitatja, amikor is a régió bejelentette elszakadását Azerbajdzsántól. Az 1992 és 1994 között vívott harcokban Azerbajdzsán elvesztette ellenőrzését a terület felett. A térségben és a környékén szeptember 27-én újultak ki a harcok az azeri és az örmény erők között.

Ankara Baku oldalán áll, miután szoros etnikai, nyelvi, kulturális, történelmi és gazdasági szálak fűzik Azerbajdzsánhoz. Recep Tayyip Erdogan török elnök több alkalommal leszögezte, országa „minden lehetőségével és teljes szívével kiáll a baráti és testvéri Azerbajdzsán mellett”. Jelezte azt is, hogy „ez a küzdelem addig tart, amíg Hegyi-Karabah fel nem szabadul az örmény megszállás alól”. Szerdán Nikol Pasinján örmény kormányfő is arról beszélt, hogy a hegyi-karabahi konfliktusnak a dolgok jelen állása szerint – tekintettel a térségben zajló harctevékenységekre – nincs diplomáciai megoldása.

A Török Exportőrök Tanácsának (TIM) közelmúltban közzétett jelentéséből az derült ki, hogy Törökország éves összevetésben idén szeptember végéig hatszorosára növelte védelmi ipari és légi technológiai exportját a szövetséges Azerbajdzsánba. Az utóbbi hónapok tekintetében, július és szeptember összevetésében a növekedés pedig még ennél is sokkal nagyobb, csaknem 277-szeres.

A hegyi-karabahi konfliktusról itt írtunk legutóbb részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!