A héten újrakezdik a zátonyra futott brexit-tárgyalásokat

2020. október 21. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A héten folytatódnak a tárgyalások az Európai Unióval az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről – közölte az MTI szerda este Boris Johnson brit miniszterelnök londoni hivatalának tájékoztatása alapján.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint David Frost brit főtárgyaló és Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője szerdán beszélt egymással és megállapodott arról, hogy a tárgyalások a hét második felében Londonban folytatódnak. A londoni miniszterelnöki hivatal tudatta: a fejlemény előzményeként Barnier az Európai Parlamentben elhangzott szerdai nyilatkozatában elismerte, hogy a megállapodás érdekében mindkét félnek lépéseket kell tennie.

A múlt heti EU-csúcson olyan állásfoglalás született, hogy Londonnak kell megtennie a megállapodáshoz szükséges további lépéseket. A Downing Street erre reagálva a hétvégén még azt közölte, hogy a brit kormány értelmezése szerint ezzel az állásfoglalással az EU gyakorlatilag véget vetett a tárgyalásoknak.

A Downing Street szóvivője szerda esti nyilatkozatában hangsúlyozta,

továbbra is teljes mértékben elképzelhető, hogy a tárgyalások nem járnak sikerrel, és ebben az esetben az Egyesült Királyság a jelenlegi átmeneti időszak végén ausztráliai típusú viszonyrendszer keretében folytatja kereskedelmét az Európai Unióval.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett ausztráliai típusú kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

A Downing Street szerda esti ismertetése szerint a két tárgyalásvezető több pontból álló dokumentumban foglalta össze a további tárgyalások szervezőelveit. Ezek közé tartozik, hogy minden nap lesznek tárgyalások, beleértve a hétvégéket is, hacsak a küldöttségek máshogy nem döntenek. Az első, londoni szakasz csütörtöktől vasárnapig tart, utána vagy videókapcsolaton, vagy Londonban és Brüsszelben felváltva, a küldöttségek személyes jelenlétében, vagy a két tárgyalási módszert vegyesen alkalmazva folytatódnak a megbeszélések, a két fél megállapodása szerint. A tárgyalásokra mindkét fél jogi szövegtervezeteket terjeszt elő, és ezekről addig folynak az egyeztetések, amíg nem sikerül közös álláspontra jutni.

A tárgyalások az előző körben zátonyra futottak, semmilyen megegyezés nem körvonalazódott a britek és az EU jövőbeli kapcsolatairól. Ha végül nem sikerülne megállapodni, akkor a koronavírus-járvány miatt különösen nehéz időszakban csattanna a no deal kilépés a brit és az uniós gazdaságokon is, az idő pedig vészesen fogy: december 31-ig kell végrehajtani a brexitet, de a tárgyalódelegációknak úgy kell egyezségre jutniuk, hogy aztán a megállapodást legyen idő ratifikálni mindkét oldalon, és azt el kell fogadnia a brit törvényhozásnak és az Európai Parlamentnek is. A vitás kérdésekről és az alkudozás állásáról ebben a cikkünkben tájékozódhat részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!