Az új kirgiz kormányfő egy hónapos korrupciós amnesztiát hirdetett

2020. október 21. – 17:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szadir Zsaparov nemrég megválasztott kirgiz miniszterelnök szerdán felszólította a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, hogy egy hónapon belül önként fizessék vissza az elsikkasztott pénzeket az államkincstárnak, és ha ezt megteszik, büntetlenséget kapnak – közölte a kirgiz kormányfői hivatal.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

„Felhatalmazásomnál fogva hivatalosan gazdasági amnesztiát hirdetek. Az amnesztia célja az állami költségvetés feltöltése és pótlólagos források keresése” – áll a kormányfő közleményében. Zsaparov hangsúlyozta, a jogtalanul szerzett jövedelem visszaszolgáltatását követően a hatóságok nem nyúlnak az érintettek bejelentett tulajdonához, illetve garantálja büntetőeljárás alóli mentességüket. Hozzátette: a vagyonnyilatkozatok bejelentése bizalmasan fog zajlani. Zsaparov arról is beszélt, hogy az utóbbi harminc évben a gazdaságban kiterjedt, rendszerszintű korrupciós hálózatok épültek ki.

A volt szovjet tagköztársaság az október 4-én tartott parlamenti választás után káoszba sodródott. A választáson az államfőhöz közeli pártok kerültek be a törvényhozásba, a magas, 7 százalékos parlamenti küszöböt több kisebb ellenzéki párt nem tudta átlépni. Tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és más nagyvárosokban is, a tüntetők kormányzati épületeket is elfoglaltak.

Szooronbaj Dzsejenbekov államfő múlt csütörtökön a tüntetések nyomására lemondott hivataláról. Ideiglenes jelleggel Szadir Zsaparov nemrég megválasztott miniszterelnök vette át az államfői teendőket. A Kirgizisztánban kialakult politikai káoszról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kövess minket Facebookon is!