Trump levenné Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról

2020. október 20. – 05:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kész levenni Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren Abdalla Hamdok szudáni kormányfővel folytatott üzenetváltása során.

„Csodálatos hír! Az új szudáni kormány, amely igazi előrehaladást ért el, beleegyezett, hogy 335 millió dollárt fizessen a terrorizmus amerikai áldozatainak és családtagjaiknak. Amint a pénzt átutalják, leveszem Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról” – írta Donald Trump a Twitteren.

Abdalla Hamdok szintén Twitteren azt írta válaszüzenetében, hogy megszabadultak a kimúlt rendszer súlyos örökségétől. Ezzel Omar el-Besir szudáni elnök 30 éven át tartó, 2019-ben megbukott rendszerére utalt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szeptemberben beszélt először arról, hogy a két ország megkezdte az egyeztetést a szudáni kárpótlásról, amit az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által 1998-ban a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség ellen elkövetett terrortámadás áldozatainak és családtagjaiknak fizetnének. A terrortámadásokban több mint 200-an haltak meg. A kártérítésről és annak összegéről egy amerikai bíróság döntött.

Szudán az 1990-es években átmeneti időre ugyan, de rejtegette Oszama bin Ladent, az al-Kaida azóta likvidált vezetőjét is, emlékeztet az MTI.

Szudán 1993 óta volt az Egyesült Államokban a terrorizmust támogató államok listáján, ez a gyakorlatban gazdasági szankciókat is jelentett.

>>> A Telex további friss cikkeiért pedig kattintsanak ide <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!