Morales pártjának jelöltje nyerte a bolíviai elnökválasztást

2020. október 20. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy nagy győzelmet aratott a bolíviai elnökválasztáson a külföldi száműzetésben lévő Evo Morales volt elnök pártjának jelöltje.

Luis Arce, Morales MAS (Movimiento al Socialismo, Mozgalom a Szocializmusért) nevű pártjának elnökjelöltje a szavazatok csaknem 49 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson több mint 55 százalékos feldolgozottsága szerint. Arce centrista-jobboldali kihívója, Carlos Mesa a szavazatok körülbelül 33 százalékát kapta. Független mérések hasonló százalékpontokat adtak meg, írja az MTI.

Mesa már elismerte választási vereségét, miközben Arcénak gratulált többek között Jeanine Ánez ideiglenes bolíviai elnök, az Amerikai Államok Szervezete (OAS), az Andoki Közösség (CAN), illetve baloldali latin-amerikai vezetők.

>>> A Telex további friss cikkeiért pedig kattintsanak ide <<<

Evo Moralesnek azután kellett távoznia 13 év után a hatalomból, hogy a 2019 októberében tartott elnökválasztás eredményét az ellenzék vitatta, és tüntetéshullám kezdődött.

Morales azonban jelentős szerepet játszott a MAS választási kampányában száműzetéséből Argentínában, ahol hétfőn azt mondta, hogy „előbb vagy utóbb” visszatér Bolíviába. Az országban több tucat jogi eljárás van jelenleg folyamatban Moralesszel szemben terrorizmustól kezdve kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat vádjáig, a volt elnök szerint azonban ezeket az eljárásokat ejteni fogják ellene.

Evo Morales volt bolíviai elnök Argentínában 2020. október 19-énFotó: Manuel Cortina/NurPhoto
Evo Morales volt bolíviai elnök Argentínában 2020. október 19-énFotó: Manuel Cortina/NurPhoto

Morales hívei a volt elnöknek tulajdonítják azt, hogy jólétet és nagyobb egyenlőséget hozott az országba az olaj- és gáztartalékok államosításával, a szociális programokba fektetéssel, és azzal, hogy az ország a regionális átlaghoz képest nagyobb gazdasági növekedésen ment keresztül. Bolíviába való visszatérése után azonban inkább arra lehet számítani, hogy Morales tanácsadóként, semmint a leendő Arce-kormány tagjaként fog tevékenykedni.

A bolíviai választási bizottság szerint 87 százalékos volt a választási részvétel, az egyik legnagyobb az ország történetében. Az új elnököt és a kongresszust várhatóan november közepén iktatják be hivatalába.

Kövess minket Facebookon is!