Azbesztről Források völgyére változtatta nevét egy kanadai kisváros

2020. október 20. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A kanadai Asbestosban vagyis Azbesztben népszavazást tartottak arról, hogy ideje lenne a településnek megváltoztatnia a nevét, amit azért kapott, mert az ásványt a 19. század vége óta bányászták a térségben, írja az MTI. A Québec tartománybeli, 7 ezer lakosú település a világ egyik vezető azbesztellátója volt, de a legtöbb iparilag fejlett országban mostanra betiltották az azbeszt felhasználását – nem véletlenül, ugyanis az súlyosan mérgező, sőt tüdőrákot okozhat.

A Quebec tartománybeli Asbestos, háttérben a bányávalFotó: Getty Images
A Quebec tartománybeli Asbestos, háttérben a bányávalFotó: Getty Images

A nagyjából 7 ezer lakosú városnak nagy szüksége lett tehát a jó imidzsre, ráadásul Hugues Grimard polgármester szerint Asbestos nevének negatív csengése miatt a város elesett a szükséges befektetésektől is. A polgármester januárban kezdett el kampányolni a névváltozás mellett, majd négy napon át tartó népszavazást hirdetett, amin a BBC cikke szerint a lakosok hat névre szavazhattak: L'Azur-des-Cantons, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phénix, Trois-Lacs és Val-des-Sources.

Végül az utóbbi név győzött a voksok 51,5 százalékával, jelentése magyarul a Források völgye. A név utal arra, hogy a város mellett három tó folyik össze. A polgármester szerint jó döntés született, ugyanis

„az új név jól jellemzi a város elhelyezkedését, de még fontosabb, hogy inspirációt jelent a jövőre nézve”.

A város önkormányzata hétfő éjjel hagyta jóvá az új nevet, bár a változtatáshoz még számos hivatalos akadályt kell legyőzniük. A polgármester reményei szerint decemberre hivatalosan is megtörténik az átnevezés – mint mondta, „szép karácsonyi ajándék lesz”.

Kanadában egyébként szép számmal akadnak szokatlan nevű városok. Ilyen például a Saskatchewan tartománybeli Moose Jaw (jávorszarvas-állkapocs), Albertában Medicine Hat (sámánkalap), az új-fundlandi Dildo (műhímtag) vagy az ontariói Labrador és Swastika (horogkereszt).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!