Orosz hackerek a nyári és a téli olimpiát is megtámadták az elmúlt években

2020. október 19. – 21:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma hétfőn közölte, hogy az orosz hírszerző ügynökség hat hackere ellen emeltek vádat, miután négy éven át több esemény és intézmény ellen kibertámadásokat hajtottak végre. Az orosz hackerek többek között a 2018-as pjongcsangi téli olimpia és a 2017-es franciaországi választások ellen is indítottak támadásokat, írja a Reuters.


David Bowdich, az FBI igazgatóhelyettese azt mondta, hogy korábban már többször is figyelmeztetettek, hogy Oroszország rendkívüli képességű kibernetikus ellenfél, és szerinte a vádiratban most feltárt információk is jól szemléltetik, hogy milyen széles körű és romboló a kibertevékenységük. Az Egyesült Államok mellett hétfőn Nagy-Britannia is elítélte az orosz katonai hírszerzés által szervezett rosszindulatú kibertámadásokat, és nyilvánosságra hozták, hogy orosz hackerek a jövő évi tokiói olimpiai és paralimpiai játékok megzavarására is tettek kísérletet.

Brit és amerikai tisztviselők szerint a támadásokat az orosz katonai hírszerző ügynökség, a GRU 74455. számú egysége hajtotta végre. A GRU hackerei számítógépes felderítési műveleteket végeztek a 2020-as tokiói olimpia szervezői ellen, a játékokat a koronavírus-járvány miatt végül 2021 nyarára halasztottak el. A támadásról és azok sikerességéről konkrét részleteket nem árultak el, csak annyit, hogy az olimpia szervezőit, logisztikai beszállítóit és szponzorait célozták velük.

A CNN szerint a hat orosz katonatiszt ellen csaknem egymilliárd dolláros veszteséget okozó, rosszindulatú programok használata miatt emeltek vádat. Az ügyészek szerint korábban Ukrajnát, Grúziát és Hollandiát is megtámadták ilyen módon, és szerepet játszottak abban, hogy orosz ügynökök a novicsok idegmérget külföldön használják. Az ellenük felhozott mind a hét vádpontban bűnösnek találták őket, amiért akár 27 év börtönt is kaphatnának. Jurij Szergejevics Andrijenko, Szergej Vlagyimirovics Detisztov, Pavel Valerjevics Frolov, Anatolij Szergejevics Kovaljev, Artyem Valerijevics Ocsicsenko és Petr Nyikolajevics Pliskin az ügyészség szerint Oroszországban tartózkodnak.

John Demers, az amerikai igazságügyi minisztérium miniszterhelyettese 2020. október 19-én bejelentette, hogy hat orosz hírszerző ellen emeltek vádatFotó: Andrew Harnik/MTI/EPA/AP/
John Demers, az amerikai igazságügyi minisztérium miniszterhelyettese 2020. október 19-én bejelentette, hogy hat orosz hírszerző ellen emeltek vádatFotó: Andrew Harnik/MTI/EPA/AP/

A műveleteket 2015 novemberétől 2019 októberéig hajtották végre, ezek során a „világ eddigi legpusztítóbb, rosszindulatú programjait” használták, ideértve a KillDisk és az Industroyer nevű szoftvereket, amelyekkel áramszünetet okoztak Ukrajnában. A NotPetya nevű malware az egész világon elterjedt, fontos infrastruktúrákban lévő számítógépeket rongált meg, ezzel pedig csaknem egymilliárd dolláros veszteséget okozott a vádirat szerint. Például két pennsylvaniai kórházban tette elérhetetlenné a beteglistákat és a laboratóriumi dokumentumokat. A Heritage Valley kórház egy hétig elvesztette hozzáférését ezekhez az adatokhoz, ami veszélyeztette a betegek ellátást. „Az Olympic Destroyer nevű programmal a pjongcsangi téli olimpián használt számítógépeket zavarták” – közölték az ügyészek.

Dominic Raab brit külügyminiszter azt mondta, hogy a GRU olimpiai elleni támadása cinikus és vakmerő volt. Oroszországot 2019 decemberben négy évre eltiltották a világ legnagyobb sporteseményeitől a széles körű doppingvétségeik miatt, ideértve a tokiói olimpiát is. Nyugati tisztviselők és a kiberbiztonsági szakértők szerint orosz kibertámadások azóta szaporodtak meg, hogy öt évvel ezelőtt kirobbant az orosz doppingbotrány. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából Richard McLaren kanadai ügyvéd készített jelentést az orosz sportolók doppingolásáról. Jelentése arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban állami szintű doppingprogram működött, a moszkvai doppinglaborban pedig manipulálták a sportolóik mintáit. Moszkva többször is tagadta ezeket a vádakat, ennek ellenére atlétáik több versenyen sem indulhattak orosz színekben.

A 2018-as téli olimpián a nyitóünnepséget érte a támadás, több száz számítógép internetkapcsolatát akadályozták, amivel megzavarták az adást. A brit külügyminisztérium közlemény szerint ezt a támadást úgy követték el, hogy kínai vagy észak-koreai hackerek munkájának tűnjön. „Az Egyesült Királyság ma először erősíti meg, hogy a GRU hackerei támadták meg a 2018-as téli olimpiai és paralimpiai játékokat. A 2020-as nyári olimpia elleni támadások pedig a rosszindulatú orosz tevékenységek legújabb részei” – áll a brit külügyminisztérium közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!