Az EKB elnöke szerint létre kéne hozni egy állandó helyreállítási alapot

2020. október 19. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke arra figyelmeztetett, hogy nem szabad késlekedni az európai uniós helyreállítási alap forrásainak szétosztásával – írja az MTI. Christine Lagarde szerint tárgyalásokat kell kezdeni egy állandó fiskális eszköz létrehozásáról.

Az euróövezeti jegybank vezetője a Le Monde című francia napilapnak adott, hétfőn megjelent nyilatkozatában kulcsfontosságúnak nevezte az euróövezet talpraállásának szempontjából, hogy a koronavírus-járvány sújtotta gazdaságok helyreállítását támogató, 750 milliárd eurós keretösszegű program sikeres legyen. Lagarde fontosnak tartja azt a célt, hogy 2021 elején folyósítsák a pénzeket.

Szerinte a forrásokat célzottan kell szétosztani, különben elvesznek az adminisztratív útvesztőkben, így nem tudnák támogatni a reálgazdaság átalakulását, a digitális és zöld Európa megteremtését a járvány utáni világban, ezzel pedig elszalasztanának egy történelmi esélyt a helyzet megváltoztatására.

Az európai uniós tagállamok között még mindig vita folyik az ÚjNemzedékEU (NextGenerationEU) elnevezésű helyreállítási alap részleteiről. A júliusban jóváhagyott program elakadt az Európai Parlamentben, mert kemény viták folynak arról, hogy az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételrendszerhez kössék-e vagy sem.

Az Európai Bizottságnak az a célja, hogy 2021 elejétől szét tudják osztani az alap forrásait, és „ezt a menetrendet tartani kell” – mondta Lagarde, aki szerint „gyors előrelépésre van szükség politikai oldalról is, különösen az intézkedéseknek a nemzeti parlamentek általi elfogadását illetően.”

Az EKB elnöke beszélt arról is, hogy álláspontja szerint az európai vezetőknek fontolóra kellene venniük a helyreállítási alap állandósítását, valamint tárgyalniuk kellene egy állandó költségvetés létrehozásáról az euróövezet vonatkozásában. Fontosnak nevezte, hogy a koronavírus-járvány okozta válság idején felállított pénzügyi biztonsági rendszert ne bontsák le túlságosan korán.

A monetáris politikát illetően Christine Lagarde túlnyomórészt megismételte az euróövezeti jegybank szokásos útmutatását, miszerint eszköztárukat még messze nem merítették ki, és a kormányzótanács készen áll további gazdaságösztöntő intézkedések elfogadására, ha a szükség úgy hozza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!