Focihuligánok tüntettek Pozsonyban

Külföld

Focihuligánok tüntettek szombat délután a kormány ellen Pozsonyban, a szlovák rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta a tömeget.

Nagyjából ötszáz ember gyülekezett a pozsonyi nagyállomás előtt, és rendőri kísérettel vonultak a belvárosban található kormányhivatalhoz, írja a Paraméter. Ott aztán „kórusban mocskolták a kormányfőt, Igor Matovičot”. A miniszterelnök lemondását követelték, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban bevezetett intézkedések ellen tüntettek. 

A focihuligánok petárdákat és füstbombákat dobáltak, néhányan pedig felmásztak, rugdosták és feszegették a kormányhivatal kapuját. A lap tudósítása szerint a rendőrök először nem avatkoztak közbe, csak sorfallal állták el a kormányhivatal kapuját. Később aztán könnygázt és vízágyút is bevetettek, amikor a tüntetők közül többen kövekkel, sörösüvegekkel kezdték dobálni őket. 

Tüntetés Pozsonyban 2020. október 17-én.
Fotó: Vladimir Simicek / AFP

A Paraméter azt írja, egy férfit és egy nőt kellett kórházba szállítani a helyszínről. „A nőt nagy valószínűséggel egy repülő térkő találta el a fején, a férfinak nyílt seb volt a kezén” - idézi a lap Alena Krčovát, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét. 

A tüntetésen több embert is őrizetbe vettek, ezt Michal Szeiff, a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője mondta az Új Szó cikke szerint.  „A mai, nem bejelentett tüntetés néhány percen belül az agresszív szélsőjobboldali radikálisok csődületébe fordult” – írta Facebook-oldalán a szlovák rendőrség, hozzátéve, hogy többen alkoholos befolyásoltság alatt álltak. 

Szlovákiában a járványhelyzet miatt október 13-tól gyülekezési tilalom van érvényben. A szabály értelmében hat embernél több nem tömörülhet köztéren. 

A felelősök nem kerülik el a büntetést, reagált Roman Mikulec belügyminiszter az MTI beszámolója szerint. Mikulec szerint a rendőrségnek azért kellett erőszakot alkalmaznia, mert a tüntetők a hatóságok ismételt felhívására sem voltak hajlandók feloszlani.

(Borítókép: Könnygázzal oszlatják a tüntetést Pozsony belvárosában 2020. október 17-én. Fotó: Vladimir Simicek)