Emberrablás miatt ítéltek el hat olasz rendőrt

2020. október 16. – 23:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt év börtönbüntetésre ítéltek hat rendőrt Olaszországban, miután elraboltak és törvénytelen módon kitoloncoltak az országból egy kazah nőt és gyermekét.

A római rendőrség még 2013-ban tartóztatta le Alma Salabajevát, miután a Kazahsztánból politikai okok miatt elüldözött férjét kereste. A nőt hat éves lányával együtt elfogták a rendőrök, és 48 órán belül visszareptették a kazah fővárosba, Nur-Szultanba (akkori nevén Asztanába). Az ügy azért volt kínos az olasz hatóságok számára, mert Salabajevát úgy adták át kazah diplomatáknak, hogy nem biztosították neki a jogot arra, hogy fellebbezhessen a kitoloncolás ellen vagy menedékkérelemért folyamodhasson.

Renato Cortese az eset idején a rendőrség gyors reagálású egységének, Maurizio Improta pedig a bevándorlási ügyekkel foglalkozó osztálynak volt a vezetője. Kettejüket, és még további négy rendőrt ítéltek el emberrablás miatt a perugiai bíróságon.

A kitoloncolt nő egyébként 2013 decemberében olasz diplomáciai nyomásra visszatérhetett lányával Olaszországba, lányával jelenleg Rómában élnek, míg férje Franciaországban kapott politikai menedékjogot. Muhtar Abilazov Nurszultan Nazarbajev kazah elnök heves bírálója.

Az olasz állami rendőrség az ítélet után kirúgta a hat rendőrt, Franco Gabrielli rendőrfőnök közleménye szerint döntésük azt mutatja, hogy a rendőri erő tiszteletben tartja a bíróság döntését, és nem tekinti magát a törvény fölött állónak. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!