Boris Johnson: Ideje felkészülni a megállapodás elmaradására

2020. október 16. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ideje felkészülni arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások. A konzervatív párti brit kormányfő pénteken, Downing Street-i hivatalában felolvasott nyilatkozatában kijelentette: az előző nap kezdődött brüsszeli EU-csúcsértekezlet fejleményeit megítélve arra a következtetésre jutott, hogy az unió továbbra is olyan módon akarja ellenőrzése alatt tartani a brit törvényalkotási szabadságot és a brit halászati szabályozást, amely teljesen elfogadhatatlan egy független ország számára.

Már csak tíz hét van hátra a brit EU-tagság megszűnése, vagyis a brexit óta érvényben lévő átmeneti időszakból, és az EU „az elmúlt néhány hónapban nem volt hajlandó komolyan tárgyalni”, ezért eljött az ideje a felkészülésnek egy olyan típusú kapcsolatrendszerre, amely Ausztrália és az unió közötti viszonyra hasonlít – idézte Johnsont az MTI. Ausztráliának nincs szabadkereskedelmi megállapodása az EU-val, a kétoldalú áruforgalom a Kereskedelmi Világszervezet szabályai alapján zajlik. Hozzátette: a megegyezés persze nem lehetetlen, de alapvető szemléletváltásra van szükség hozzá az EU részéről, és nekik kel alkalmazkodniuk hozzá, írja a Sky News.

Később a Downing Street szóvivője keményebben fogalmazott.

Kijelentette, hogy a kereskedelmi tárgyalásoknak vége, és ez az EU miatt van, mert nem akarnak változtatni a tárgyalási pozíciójukon.

Ugyanakkor ő sem zárta ki az egyeztetések folytatását. Szerinte egy esetben van értelme Michel Barnier uniós főtárgyalónak az eredeti tervek szerint Londonba utaznia jövő héten, ha kész a részletes jogi szövegek megtárgyalására, és nem várják el, hogy az Egyesült Királyság tegyen csak lépéseket.

A BBC szerint a tárgyalások körüli retorika egyértelműen új szintre ért, de ettől még mindkét fél megegyezést akar, és a folyamat nem ért véget.

A brit kormány jelezte, hogy a felek egyetértettek abban, hogy telefonon egyeztessenek jövő héten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!