Netanjahu korrupciós ügye miatt egy tengeralattjáró-konvoj is tiltakozott

2020. október 15. – 10:55

frissítve

Netanjahu korrupciós ügye miatt egy tengeralattjáró-konvoj is tiltakozott

Másolás

Vágólapra másolva

Izraelben egyre többen követelik, hogy a hatóságok vizsgálják ki azt, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek milyen szerepe volt egy szükségtelennek tartott tengeralattjáró-beszerzésben. A tiltakozók egy része egy papírmasé tengeralattjáró-flottával vonult keresztül-kasul Izraelen.

Egyre nagyobb a tiltakozás Izraelben, ahol úgy tűnik, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök befolyásolt egy méretes tengeralattjáró-beszerzést, de az ügyészség nem vizsgálja a politikus szerepét. A tiltakozók most egy, az országon végighaladó tömeges konvojjal követelték Netanjahu szerepének kivizsgálását.

(Ide kattintva olvashatók el a legfrissebb cikkeink.)

Késő este ért Jeruzsálembe, a Balfour utcai miniszterelnöki rezidenciához a házilagos műanyag tengeralattjáró-utánzatok egy része – írja az MTI, ahol az állandóan ott tartózkodó Netanjahu-ellenes tüntetők üdvrivalgással fogadták őket. A rezidenciánál korrupció-ellenes beszédeket hallgattak, felszólalt Noa Rotman, Jichák Rabin megölt miniszterelnök unokája is.

A konvojban kisebb-nagyobb fekete, rózsaszín, sárga mű-tengeralattjárók voltak az autók csomagtartóján, utánfutóin, rajtuk általában a 3000-es számmal, ami a korrupciós ügy rendőrségi aktájának a száma. Szerda reggel mintegy 300-an indultak útnak a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek a beszámolója szerint Észak-Izraelből, a Kfar Blum nevű kibucból, majd országszerte sokan csatlakoztak a menethez.

A konvoj járt a miniszterelnök jelenleg hétvégi szállásaként szolgáló villájánál, majd Tel-Avivban, végül Jeruzsálemben, és több vidéki menettel is egyesült a mű-tengeralattjárókból álló menet.

Netanjahu számára egyre komoly arcvesztést jelent a tengeralattjáró ügy, éppen úgy, ahogy Müller Péter énekelte: „zsebükben szerelmes filmek és atom-tengeralattjárók. Eltűnik az arcom, ahogy az atomtenger alatt járok.”

A Netanjahu szerepét kihagyó Avicháj Mandelblitt főügyésznek csütörtökön kell választ adnia a legfelsőbb bíróság kérdéseire a grémiumhoz benyújtott petíciók nyomán. Mandelblitt korábban, már a nyomozás korai szakaszában bejelentette, hogy a kormányfőnek nem volt köze ehhez az ügyhöz. Azonban a Közélet tisztaságáért nevű, valamint több más civil szervezet petícióban követelte a legfelsőbb bíróságtól a nyomozást a hozzájuk eljutott információk alapján.

Magas rangú katonák szerint a miniszterelnöki hivatal és maga Netanjahu komoly nyomást gyakorolt rá egy hetedik, a hadsereg szerint szükségtelen tengeralattjáró megvásárlása érdekében, valamint a tenger alatti földgázmezőket védő hadihajókra kiírt pályázat visszavonására, és a német ThyssenKrupp Corporation felkérésére a hajókhoz.

Az azóta leköszönt Sáj Nicán ügyész és az ügyészség a rendőrség javaslatai alapján tavaly decemberben döntött arról, hogy bíróság elé állítják a helyi sajtóban háromezres aktaként elhíresült, főként tengeralattjárók beszerzése miatt kirobbant korrupciós botrány szereplőit, amennyiben ügyészi meghallgatásukon nem tudják meggyőzni ennek ellenkezőjéről a vádhatóságot. A vád megvesztegetés a hadsereg több vezetőjével és az üzletek lebonyolítóival szemben, s az érintettek között megtalálható a miniszterelnök unokatestvére, David Simrón is, akit pénzmosással vádolnak.

Borítókép: A tengeralattjáró-konvoj – Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!