Japán egy cunamiban megrongálódott atomerőmű újraindítását tervezi

2020. október 14. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva
Már a nyáron bemutatták az Onagawa erőmű védművétFotó: Kaname Muto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Már a nyáron bemutatták az Onagawa erőmű védművétFotó: Kaname Muto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A helyreállítási munkálatok befejeztével várhatóan újraindítanak Japán északkeleti részén egy, a 2011-es földrengésben és cunamiban megrongálódott atomerőművet – írta az MTI japán forrásokra hivatkozva.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Murai Josihiro, Mijagi prefektusa döntése szerint a Tohuku Áramszolgáltatóhoz tartozó, Onagava erőmű kettes egységében legkorábban 2022-től indul újra a termelés, az erről szóló bejelentést pedig idén év végén teszik meg, az érintett városok és egyéb települések vezetőivel történő egyeztetések után. Szerinte az emberek támogatnák az újraindítást.

Mijagi lenne az első, katasztrófa sújtotta prefektúra az országban, ahol erőművet indítanak újra.

A Tohuku Áramszolgáltató több olyan fejlesztést is bejelentett, amely csökkenti a katasztrófa kockázatát. Például a tenger és az erőmű közé egy 800 méter hosszú és 29 méter magas védőgátat húznak fel.

Az erőmű februárban átment az országos atomenergia-ipart szabályozó hatóság biztonsági átvilágításán is, ezzel ez a második, katasztrófa sújtotta reaktor, amely a 2011-es katasztrófa óta megfelelt a hatóság előírásainak.

Az ekkor pusztító cunami és földrengés a legsúlyosabban Mijagi, Fukusima és Ivate prefektúrát érintette, a szökőárat követően balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű is. E baleset mai napig is a csernobili után a második legsúlyosabb atomerőmű-balesetnek számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!