Pancsolt szeszbe haltak bele 44-en Törökországban

2020. október 13. – 23:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 44 ember halt meg pancsolt szesz miatt az elmúlt napokban Törökországban, írja az MTI. A Deutsche Welle cikke szerint a rendőrség legalább 58 embert vett őrizetbe az illegális alkohol előállításáért és terjesztéséért, és csaknem 20 tonna etilalkoholt és pancsolt likőrt foglaltak le az országszerte tartott razziákon.

Nem csak italokat, de üvegeket és az alkohol előállításához használt eszközöket is elkoboztak az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint. Október 9. óta a 44 halálos áldozaton kívül legalább 30 ember került kórházba metanol-mérgezés miatt.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Törökországban folyamatosan terjed a pancsolt szesz az egekbe szökő italárak miatt – az Eurostat adatai szerint az országban drágább az alkohol, mint bármelyik EU- vagy EFTA-tagországban. Az elmúlt tíz évben a raki nevű töményre kivetett adó 443 százalékkal növekedett, míg egy sör jövedéki adója 365 százalékkal magasabb, mint 2010-ben.

A török vegyészmérnöki kamara hétfőn azt javasolta a kormánynak, hogy csökkentse az alkoholra kivetett adót, mert csak így tudják elkerülni a további mérgezéseket és a halálos áldozatokat. Az alkohol árának több mint 70 százalékát teszi ki a jövedéki adó, a magas adókulccsal pedig a kamara szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök gyakorlatilag „betiltaná az alkoholt”. Az iszlamista konzervatív Erdogan már évek óta harcol különböző intézkedésekkel a török alkoholfogyasztás ellen, a magas adókulcsok mellett betiltotta például az éjszakai alkoholárusítást is.

(Borítókép: Mustafa Ozer / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!