Tíz év óta először csökkent Németország lakossága

2020. október 13. – 20:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

83,1 millióra csökkent a Németországban élők száma – derült ki a szövetségi statisztkiai hivatal (Destatis) kedden megjelent adataiból.

40 ezer fővel csökkent Németország lakosainak száma 2020 első félévében – írta a hivatalos adatok alapján az MTI. Ez 0,05 százalékos csökkenést jelent, ezzel egy tíz éves sorozat ért véget, amikor az ország lakossága folyamatosan nőtt. A természetes szaporulat bevándorlás visszaesése miatt csökkent Németország lakossága az első fél évben a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.

2019-ben 148 ezerrel nőtt a lakosság, 2018-ban pedig 227 ezerrel. Az elmúlt tíz évben a rekordot 2015 jelentette, amikor a bevándorlási csúcs révén 918 ezerrel, csaknem 1,2 százalékkal nőtt az országban élők száma.

A koronavírus miatt csökkenő bevándorlás nem tudta ellensúlyozni a negatív természetes szaporulatot, ellentétben a korábbi évekkel. Az elmúlt öt évben a halálozások száma rendre 910 és 955 ezer között volt, a születéseké 737 és 787 ezer között. Az idei félév nagyjából száztíz ezres különbségét nem fedte le a 74 ezres bevándorlási többlet.

A bevándorlás mérséklődése a Németországban élő külföldiek arányának növekedését is fékezte. Az idén június végén 12,6 százalék volt ez az arány, ami 0,1 százalékpontos növekedést jelent. Egy évvel korábban kétszer nagyobb mértékben, 0,2 százalékponttal emelkedett a külföldiek aránya.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A Németországban élők száma a járvány első hullámával párhuzamosan alakult. Így az év első két hónapjában, a koronavírus-járvány elmélyülése előtt még a korábban kibontakozott trendek hatása volt tapasztalható, a március-májusi időszakban pedig jelentős mértékű, 59 ezres csökkenés, amelyet júniusban ismét növekedés követett – áll a Destatis jelentésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!