Szijjártó Péter megnyitotta a genfi konzulátust

2020. október 13. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

A diplomáciának és a külpolitikának a koronavírus idején is működnie kell – mondta a külügyminiszter. Genfben sok nemzetközi szervezet működik, ezeknél is dolgoznak magyarok, de a város valaha fontos emigrációs célpont is volt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden megnyitotta Magyarország genfi konzulátusát. A miniszter szerint több mint szimbolikus, hogy Magyarország a koronavírus-járvány idején nyit egy újabb konzulátust, hiszen

egyrészt meg kell védeni az emberek életét és egészségét, másrészt a diplomáciának és a külpolitikának is működnie kell.”

(Ide kattintva érheti el a Telex.hu legfrissebb hírcsemegéit.)

Genfben található többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) székhelye.

A miniszter rámutatott arra is, hogy Genfben nemcsak azért él sok magyar, mert az ott lévő nemzetközi szervezetekben dolgozik, hanem azért is, mert a város kiemelkedő magyar emigrációs központ volt már a reformkorban is, illetve az 1849-es és 1956-os emigrációs hullám idején is.

Emlékeztetett arra, hogy 1849 után telepedett le Genfben Zichy Antónia, az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos özvegye, és Klapka György tábornok, aki a genfi haderők főparancsnokává vált, a várost és a kantont is diplomáciai megbízottként képviselte a nagyvilágban, illetve Bibó István egyetemi tanulmányai is a városhoz köthetők.

Az 1956-os forradalom után mintegy 14 ezer magyar választotta második hazájának Svájcot, és közülük sokan Genfbe és a környékére költöztek. Talán ennek is köszönhető, hogy az egyik első svájci 56-os emlékművet Genfben, a város külső részén állították fel – mondta a miniszter. Jelenleg mintegy 2500 magyar él tartózkodási engedéllyel Genfben, illetve a konzuli kerületbe tartozó három kantonban, és még mintegy 2-2,5 ezer magyar származású svájci állampolgárt tartanak számon a magyar hatóságok.

Az ötödik idei nyitással immár világszerte 144 helyen működik magyar nagykövetség, főkonzulátus vagy konzulátus. A tárcavezető szerint a Genfben élő magyarok mindennapi életének megkönnyítésén túl a konzulátus megnyitása legalább annyira szól a magyar-svájci kapcsolatoknak is. Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy a múlt héten a svájci Nestlé mintegy ötvenmilliárd forintos beruházást jelentett be Nyugat-Magyarországon.