Lakhelyelhagyási tilalmat tervez Szlovénia

2020. október 13. – 18:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaszi fertőzésszámokat messze meghaladja a második hullám Szlovéniában is, így szigorításokat tervez a kormány. Helyenként lakhelyelhagyási tilalmat is bevezethetnek az országban.

Újabb korlátozásokat vezet be a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére, miután tovább nőtt a fertőzöttek napi száma – közölte az MTI Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő nyomán.

A 2,1 milliós országban a szigorításokat azzal indokolják, hogy az elmúlt 14 napban százezer főre vetítve a fertőzöttek száma elérte a 120-at, kórházban 180 beteget ápolnak, és közülük több mint 30-an vannak intenzív osztályon. A válságkabinet kedden este ajánlásokat fogalmaz meg a kormánynak, amely szerdán dönt arról, mely korlátozásokat és hol vezet be.

A fertőzés mértéke messze meghaladja a tavaszi első hullámot. Akkor a napi rekordot 70 regisztrált új megbetegedés tartotta, októberben azonban már napi 400 új fertőzésre is volt példa.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 398-cal 9231-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A diagnosztizált betegek közül 180-an vannak kórházban, közülük 32-öt ápolnak intenzív osztályon. Négy új haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 173-ra nőtt – ami lakosságarányosan nagyon hasonló a magyarországi adatokhoz. Igaz, az elmúlt egy hónapban 40, a négy és félszer népesebb Magyarországon 350 halálos áldozatot regisztráltak.

Lakhelyelhagyási tilalmat vezethetnek be egyes járásokban, ahol magas a fertőzöttek aránya, látogatási tilalom lehet a kórházakban, lezárhatják a vendéglátóhelyeket, edzőtermeket és sportintézményeket, a fodrászszalonokban csak egy ügyfél tartózkodhat, továbbá betilthatják a rendezvényeket, esküvőket és vallási szertartásokat egyes régiókban.

A kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 398-cal 9231-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Négy új haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 173-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 180-an vannak kórházban, közülük 32-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 372-vel nőtt és elérte a 20 993-at az azonosított fertőzöttek száma. Három ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 330-ra nőtt. Kórházban ápolnak 424 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

A legújabb rendelet szerint keddtől csak éjfélig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, így az esküvőknek és egyéb más rendezvényeknek is éjfélkor véget kell érniük. Tiltott továbbá a svédasztalos étkeztetés, és nem alakíthatók ki táncparkettek. Kötelező a szájmaszk viselete minden zárt térben, így az éttermekben és a kávézókban is, a vendégek csak az asztaluknál vehetik le azt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!