Groznijban csapott össze az Iszlám Állam és a rendvédelem

2020. október 13. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A súlyos incidensben heten vesztették életüket, még mindig erősek az iszlamista szélsőségesek Oroszországban.

Négy, az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó fegyverest öltek meg Groznijban a rendvédelmi szervek, akik az akcióban maguk is három embert vesztettek – közölte kedden az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság (NAK).

(Ide kattintva találkozhat a legfrissebb Telex-cikkekkel.)

Mint az MTI írja, a terroristák, akiknek búvóhelyére lakossági bejelentés alapján találtak rá, a megadási felszólításra válaszul tüzet nyitottak. A csecsen fővárosban megerősítették a fontosabb objektumok védelmét, és akció indult a fegyveresek lehetséges cinkosainak felkutatására.

A 300 ezres csecsen főváros a rendszerváltás idején még többségében orosz lakosok lakták, ám a csecsenek pár évtized alatt szinte teljesen átvették az olajipara miatt is jelentős települést. Még a függetlenségüket is kikiáltották, mire az orosz hadsereg nagyjából teljesen lerombolta a várost.

A konfliktusok azóta is gyakoriak, immár ritkábban a csecsenek és az oroszok között, hanem jellemzően a békésebb, kollaboránsnak tartott és a szeparatista csecsenek között. Vasárnap a köztársaság Szernovodszki járásában öltek meg két fegyverest lakossági bejelentés alapján. Az ügyben hivatalos személy elleni gyilkossági kísérlet címén eljárás indult.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója júniusban kijelentette, hogy Oroszországban az elmúlt tíz év során csaknem 160 terrorcselekményt sikerült meghiúsítani, ebből 43-at tavaly, idén pedig már húsznál is többet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!