Gépfegyverrel lövöldözött egy férfi a zágrábi kormányépületnél

2020. október 12. – 11:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gépfegyverből nyitott tüzet egy férfi hétfőn reggel a zágrábi Szent Márk téren a kormány épülete előtt, az őrt álló egyik rendőr a lövésektől megsebesült – jelentette a horvát közszolgálati televíziós (HRT).

A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

A férfi futva elmenekült a helyszínről, majd később öngyilkosságot követett el. A sebesült 31 éves rendőrt több lőtt sebbel szállították kórházba, de orvosai szerint állapota stabil. A sebesülései súlyosak, a korábbi közléssel ellentétben nem viselt golyóálló mellényt.

A miniszterelnök nem tartózkodott a kormány épületében, szemtanúk szerint a parlament épületét azonban pánikszerűen hagyták el képviselők.

Sandra Bencic, a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetség parlamenti képviselője az N1 kereskedelmi hírcsatornának azt nyilatkozta: Lehet, hogy a város bármely részén – nem csak ott, ahol a kormány és a parlament épülete van – bárki gépfegyverrel felszerelkezve sétálhat fényes nappal, reggel, amikor a legnagyobb a forgalom.

A belügyminisztérium későbbi közlése szerint az elkövető egy 22 éves, közép-horvátországi, kutinai férfi volt, a rendőrség korábban nem ismerte.

A fiatal férfi a merénylet után bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, ahol azt írta: „elég volt az átverésből és az emberi értékek következmények nélküli, könyörtelen sárba tiprásából”.

A fiatal férfi ritkán tett közzé bejegyzést a Facebook-oldalán. Egy két évvel ezelőtti fotón fapuskával pózol fehér öltözékben egy havas tájon. Fehér sasnak nevezi önmagát, aki szülőföldjét védi. Egy másik fotón a délszláv háborúban elesett honvédők emlékműve előtt áll, a Horvát Jogpárt saját fegyveres erejének, a HOS veteránjainak címerével fekete pólóján. A fotó fölé azt írta: gyertyát gyújt és reggelig imádkozik a szebb jövőért és a józan észért.

A Jutarnji List című horvát napilap arról cikkezett, hogy a fegyvert az elkövető apjától szerezhette, aki háborús veterán. Bár az indíték egyelőre ismeretlen, valószínűleg politikai jellegű lehetett.