Szijjártó szerint az EU az egyhangúság eltörlésével állna bosszút a migrációs csomag elutasítása miatt

2020. október 12. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Az EU külügyminisztereinek tanácskozása zajlik ma Brüsszelben, erről egy élő bejelentkezésben számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondta, hogy a belarusz helyzet mellett további fontos kérdésként merült fel az a javaslat, ami arról szól, hogy

az EU külpolitikai döntéseihez a jövőben ne legyen szükség egyenhangúságra, ahogy eddig, hanem elég legyen egy ún. minősített többség.

˜A javaslatot Szijjártó Magyarország szempontjából veszélyesnek és az EU-s szerződésekkel ellentétesnek nevezte, és hozzáfűzte, hogy azt a „liberális mainstream vonalhoz tartozó kormányok és maga Brüsszel” próbálja keresztül erőltetni.

„Most azt akarják, hogy ne kelljen egyenjogúság, hanem elég legyen egyfajta minősített többség, így akarják elvenni a jogot és lehetőséget kisebb, és nem a liberális mainstreamhez tartozó tagországoktól, arra nézvést, hogy a saját érdekeiket is érvényesíthessék, érvényesíthessük. Ez egy bosszú azért, hogy meghiúsítottuk az EU egységes fellépését az ENSZ globális migrációs kompaktja mellett. Az EU azt akarta volna, hogy az ENSZ-ben mindenki egyésgesen szavazzon a globális migréciós csomag mellett, mindenki üdvözölje a migráció jelenségét, mi erre nem voltuk hajlandóak és ezek után sem leszünk természetesen” – fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette, nem egyedül ellenzik a javaslatot, amit károsnak és igazságtalannak is tartana, mivel „a döntések negatív hatásai mindenkit érintenek, leginkább a kisebb tagországokat érintik, és ehhez képest még a szempontjainkat sem volnának hajlandók figyelembe venni.”

A magyar kormány tavaly júniusban az európai klímavédelmi vállalásokat is megvétózta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!