Csodás hír az óészak pogány vallások kedvelőinek

2020. október 12. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1200 éves pogány templomot ástak elő Norvégiában. A legendás óészak kultúrának komoly nyoma lett a modern világra, meg fog lepődni, hogy milyen sok angol szó ered innen, igen, még a legismertebbek közül is rengeteg.

A skandináv mitológia isteneinek, köztük Thornak és Odinnak a tiszteletére emelt, 1200 éves pogány templom maradványait fedezték fel a régészek Norvégiában.

A norvég történelemmel nagyon szórakoztató foglalkozni, például azért, mert náluk vannak talán a legmókásabb uralkodónevek, Beteg Ingjald, Papgyűlölő Erik, Szélesvállú Haakon, Nagyszájú Sigurd, Púpos Inge, vagy Széphajú Harald. Igaz, többségük csak később uralkodott annál, mint amikor a most feltárt templomot megalkották a norvégok elei.

Ide kattintva más újdonságokat is olvashat a Telex.hu hírei közül.

Ose kincse

Mint az MTI írja, a nyugat-norvégiai Oséban egy hajdanán 14 méter hosszú, 8 méter széles és 12 méter magas faépületet tártak fel, amit a 8. század végén (vagyis alighanem Szelíd Halfdan idején) emelhették és imádkozásra, valamint áldozatbemutatásra használhatták a nyári és a téli napfordulók idején.

Soren Diinhoff, a Bergeni Egyetemi Múzeum régésze szerint

„ez az első óészaki templom, amelyet felfedeztek az országban.”

Keresztény mintára

Az északiak a 6. században kezdtek az isteneknek szentelt épületeket emelni. Ezek sokkal összetettebbek voltak, mint azok az egyszerű, gyakran szabadtéri helyszínek, amelyeket korábban az óészaki istenek imádására használtak.

Amikor aztán az óészakiak kalandozásaik során találkoztak a kereszténységgel, másolni kezdték az ő vallási helyszíneiket. Az osei templomokat is a keresztény bazilikák mintájára építették. A régészek az állatáldozat bemutatásáról árulkodó csontmaradványokat, valamint a vallási lakomák fogásainak elkészítésére használt tűzrakó helyeket is azonosítottak.

Hanyatlás

Az óészaki vallás a 11. században kezdett hanyatlani (ekkortájt nálunk sem jártak jól a pogány tanok hívei, gondoljunk csak Koppány, vagy Vazul esetére), amikor a norvég uralkodók a kereszténységet kényszerítették rá a térség lakóira, elpusztítva az osei templomhoz hasonló épületeket, hogy az emberek az új keresztény templomokba menjenek imádkozni.

Ám az egykori óészaki kultúrának rengeteg híres alkotása született, Izlandnak például hozzánk képest 900 évvel korábban is voltak Edda-énekei, illetve híres az északi „sagák”, így például Njál története.

Nyelvi örökség

Az „onorse” nyelvnek is máig meglepően erős hagyatéka van elsősorban az angolszász országokban, hiszen az angol nyelv rengeteg kifejezést átvett az egykori skandinávoktól. Az etimológusok és a Babbel nyelvészeti magazin szerint például a napok északi eredetűek, így

  • a Thursday Thor isten napja volt,
  • a gun (angolul fegyver) az óészaki nyelven gunn (háború) kifejezésből ered,
  • szintén kicsit harcias a husband (férj) kifejezés, mert a húsbóndi, azt jelentette, hogy a házam elfoglalója,
  • ennél viszont sokkal költőibb a window (ablak), ami skandinávul vindagua, vagyis a szél szeme.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!