112 éves részvételi rekord dőlhet meg az amerikai elnökválasztáson

2020. október 9. – 06:04

frissítve

112 éves részvételi rekord dőlhet meg az amerikai elnökválasztáson

Másolás

Vágólapra másolva

Már csaknem hétmillió amerikai leadta szavazatát az elnökválasztáson, írja az MTI az NPR közszolgálati rádióra hivatkozva.

Elemzők szerint a magas szám rendkívüli arányú választási részvételt jelez a november 3-i elnökválasztáson, amikor az amerikaiak a republikánus elnök, Donald Trump újraválasztásáról, vagy demokrata párti kihívója, Joe Biden megválasztásáról döntenek.

(A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide!)

Eddig 6,6 millió amerikai adta le a voksát, részben személyesen, részben pedig levélben, ami több mint tízszerese az előző, 2016-os választások előtt regisztrált adatoknak. A legtöbben eddig Michiganben, New Jerseyben, Wisconsinban, Virginiában és Észak-Karolinában szavaztak.

A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan biztonságosabbnak tartják a levélszavazást.

Az NPR megszólaltatta Michael McDonaldot, a Floridai Egyetem politológusát, aki szerint az eddigi érdeklődés azt jelzi, hogy a választási részvétel akár 60-65 százalékos is lehet. Ilyen utoljára 1908-ban fordult elő. Az amerikaiak akkor a republikánus William Howard Taft és a demokrata párti William Jennings Bryan között választottak. A választásból Taft került ki győztesen.

A második elnökjelölti vitát október 15-én tartják. A szervezők virtuális találkozót terveztek, de erről Donald Trump hallani sem akar. Az alelnökjelölti vitáról szóló tudósításunkat itt olvashatják.

(Borítókép: Donald Trump amerikai elnök támogatói a 2020-as alelnökjelölti vitának otthont adó Utah Egyetem Kingsbury Hall nevű épülete közelében Salt Lake Cityben. MTI/AP/Pool/Rick Bowmer)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!