112 éves részvételi rekord dőlhet meg az amerikai elnökválasztáson

2020. október 09. – 06:04

112 éves részvételi rekord dőlhet meg az amerikai elnökválasztáson

Másolás

Vágólapra másolva

Már csaknem hétmillió amerikai leadta szavazatát az elnökválasztáson, írja az MTI az NPR közszolgálati rádióra hivatkozva.

Elemzők szerint a magas szám rendkívüli arányú választási részvételt jelez a november 3-i elnökválasztáson, amikor az amerikaiak a republikánus elnök, Donald Trump újraválasztásáról, vagy demokrata párti kihívója, Joe Biden megválasztásáról döntenek.

(A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide!)

Eddig 6,6 millió amerikai adta le a voksát, részben személyesen, részben pedig levélben, ami több mint tízszerese az előző, 2016-os választások előtt regisztrált adatoknak. A legtöbben eddig Michiganben, New Jerseyben, Wisconsinban, Virginiában és Észak-Karolinában szavaztak.

A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan biztonságosabbnak tartják a levélszavazást.

Az NPR megszólaltatta Michael McDonaldot, a Floridai Egyetem politológusát, aki szerint az eddigi érdeklődés azt jelzi, hogy a választási részvétel akár 60-65 százalékos is lehet. Ilyen utoljára 1908-ban fordult elő. Az amerikaiak akkor a republikánus William Howard Taft és a demokrata párti William Jennings Bryan között választottak. A választásból Taft került ki győztesen.

A második elnökjelölti vitát október 15-én tartják. A szervezők virtuális találkozót terveztek, de erről Donald Trump hallani sem akar. Az alelnökjelölti vitáról szóló tudósításunkat itt olvashatják.

(Borítókép: Donald Trump amerikai elnök támogatói a 2020-as alelnökjelölti vitának otthont adó Utah Egyetem Kingsbury Hall nevű épülete közelében Salt Lake Cityben. MTI/AP/Pool/Rick Bowmer)