Összecsaptak a kirgiz tüntetők, lövések is dördültek

2020. október 9. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli állapotot hirdetett Biskek területén pénteken Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök, és rendeletében arra utasította a hadsereg vezérkarát, hogy vezényeljen katonákat a fővárosba a rend fenntartására és a fegyveres összetűzések megakadályozására.A rendkívüli állapot péntek este nyolc órától október 21. reggel nyolc óráig tart.Az államfő Almazbek Orozalijev helyettes belügyminiszter nevezte ki a főváros parancsnokává, írja az MTI. Biskek központi terén közben tüntetés zajlik, a TASZSZ tudósítója szerint két-három lövés el is dördült a főváros központi Ala-Too terén, ahol beszédet mondott az összegyűlt hívei előtt Almazbek Atambajev volt államfő. Percekkel a beszéd elhangzása után odaérkeztek Szadir Zsaparov ellenzéki vezető hívei, és azonnal lebontották a pódiumot, amelyről Atambajev beszélt. A Reuters szerint tüntetők összecsaptak, kövekkel és üvegpalackokkal hajigálják egymást.

A Telex legfrissebb híreiért ide kattintson!

Lemondott a kirgiz miniszterelnök

Mindez azután történt, hogy Dzsejenbekov elfogadta a kirgiz miniszterelnök lemondását. Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő aláírta a rendeletet Boronov leváltásáról, a miniszterelnök távozásával együtt a kormány mandátuma is megszűnik, de az új kabinet létrejöttéig ügyvezetői minőségben irányítja az országot.

Kubatbek Boronov kedden nyújtotta be lemondását, miután aznap a központi választási bizottság érvénytelenítette a vasárnapi parlament választás eredményeit. Péntek reggel az elnöki hivatal még arról tájékoztatott, hogy nem érkezett meg Boronov levele, amelyben tudatja lemondási szándékát. Mi több, arról adott hírt a Kabar hírügynökség, hogy egyesült négy ellenzéki párt, az Ata Meken (Haza), Bir Bol (Egység), a Köztársaság és a Reform párt, és Babanovot nevezte meg közös miniszterelnök-jelöltjének.

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban a múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust. Azóta kiismerhetetlen a helyzet az országban, teljes a politikai zűrzavar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!