Jourová visszautasítja a magyar kormány sorosozós vádját

2020. október 9. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszautasította azokat a magyar kormánytól érkezett bírálatokat az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke pénteken, amelyek szerint a testület jogállamisági jelentésének Magyarországot érintő részét csak a magyar ellenzéki szervezetek információi alapján állították össze – írta az MTI.

A bizottság elsősorban a hivatalnokoktól, köztük a belügyi és az igazságügyi minisztériumtó, valamint az Alkotmánybíróságtól kapott információkból és adatokból indult ki – jelentette ki Věra Jourová a Hospodárské Noviny című cseh lapban megjelent interjúban.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy elsősorban a magyar ellenzékkel tárgyalt, közölte: az ellenzékkel nem egyeztetett, közvetlen kontaktusa csak az újságírók szakszervezetével volt.

Věra Jourová elutasította azt a magyar kormányzati bírálatot is, miszerint szoros kapcsolatban áll Soros Györggyel.

„Ezt teljes mértékben elutasítom. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok” – szögezte le az alelnök. Jourová kijelentette, hogy nincs kapcsolatban Soros Györggyel, akivel egyszer, 2016-ban valóban találkozott, amikor az üzletember az ukrán jogrendszer reformja iránt érdeklődött nála.

„Határozottan visszautasítom, hogy valamiféle szövetségről vagy hasonló elméletekről lenne szó” – folytatta Jourová.

Az EB-alelnök nem ért egyet Varga Judit igazságügyi miniszter azon értékelésével sem, hogy a jogállamisági jelentés magyar része nem objektív és a Magyarország-ellenes szervezetek anyagai alapján készült.

„Ilyen éles értékeléssel nem értek egyet. Transzparensek vagyunk, és egy sor olyan, Magyarországon működő szervezetet szólítottunk meg, amelyeknek tekintélyük van és ismerik a helyzetre. Továbbá mind Magyarországon, mind más országokban is, legfőbb partnereink a minisztériumok, az ügyészségek és az állami szervek voltak” – mondta az MTI szerint.

„Személyesen és igen szigorúan felügyeltem azt, hogy az értékeléseknél ne jelenjenek meg a néhány állammal, mint például Magyarország, szembeni előítéletek” – közölte Jourová.

Elmondta: januárban olyan tárgyalást szeretett volna kezdeményezni a magyar kormánnyal, mint amilyet Varsóban sikerült megtartani, de a koronavírus-járvány miatt már nem jöhetett létre. „Magyarországon sok a probléma, és ezeket asztalnál kellene megtárgyalni. Varsóban ez sikerült, de Magyarországon ez valóban hiányzik” – mondta Věra Jourová, akinek interjúját a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára a Facebookon kommentálta. Kovács Zoltán szerint – aki a Soros György által alapított CEU-n végzett – az interjúhoz fontos tudni, hogy azt Jourová a „cseh Sorosnak nevezett Bakala” tulajdonában lévő lapnak adta. Kovács a bejegyzésében a Telexet is megemlítette. Állítása szerint Zdeněk Bakala a Telexet 200 ezer euróért megvette. Bakala azonban semmilyen módon nem tulajdonosa, sem befektetője a Telexnek, amelynek működéséhez 200 ezer euróval járult hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!