Letartóztatták a Pussy Riot két tagját

2020. október 8. – 18:45

frissítve

Letartóztatták a Pussy Riot két tagját

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették csütörtökön a Pussy Riot orosz feminista punkegyüttes és mozgalom további két tagját, akik az előző nap – Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján – az LMBTQ közösség zászlaját tűzték ki kormányzati épületekre Moszkvában – jelentette az Interfax orosz hírügynökség alapján az MTI.

Az egyik őrizetbe vett személy Nyika Nyikulsina – tájékoztatta a hírügynökséget a nő védője, Szergej Tyelnov. A másik tagot, Marija Aljohinát akkor vették őrizetbe, amikor éppen elhagyta a Dozsgy nevű független orosz televíziós csatorna épületét. A letartóztatásról videót tettek közzé a közösségi oldalukon:

A csoport további két tagját, Vaszilij Andrianovot és Jelizaveta Gyigyerihet már szerdán őrizetbe vették.

A rendőrség megjelent a mozgalom egyik tagjának, Alekszandr Szofejevnek a házánál is. A rendvédelmi szervek munkatársai ezenkívül kimentek Marija Aljohina anyjának és Ljuszja Stejn önkormányzati képviselőnek a házához is.

Bár azt nem tudni, hogy a Pussy Riot tagjait miért vették őrizetbe, az Interfax beszámolójából kiderül, hogy Andrianovot és Gyigyerihet később elengedték az őrizetből azzal a feltétellel, hogy megjelennek a jegyzőkönyv felvételéhez, amelyet a gyülekezésre vonatkozó szabályok megsértése címén rögzítenek.

Facebook-oldalán a Pussy Riot tettüket „arányos válasznak” minősítette azzal szemben, hogy – állításuk szerint – az orosz állam beavatkozik az LMBTQ-közösség tagjainak (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és queerek) életébe. A mozgalom ennek igazolására megemlítette, hogy szerinte a kormány „meleg embereket gyilkoltat Csecsenföldön, transzfób törvényeket fogad el (a család intézményének kizárólagos erősítésével), és béranyától született gyerekek szüleit üldözi”.

A Pussy Riot emlékeztetett arra, hogy Putyin korábban azt mondta: „Oroszországban semmiféle korlátozás nem fog érni senkit az orientáció alapján”. A mozgalom úgy fogalmazott: a szivárványzászlót ajándéknak szánta Putyinnak, a szeretet és a szabadság hiányának jelképeként.

(Borítókép: Marija Aljohinát őrizetbe veszi a rendőrség. Forrás: Rain TV)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!