Egyre nagyobb a zűrzavar Kirgizisztánban, hatalmi ellentétek dúlnak az ellenzékben

2020. október 7. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár kedden lemondott a kirgiz miniszterelnök a választási eredmények érvénytelenítése után, nem tisztult a helyzet Kirgizisztánban: az MTI híre szerint ugyanis szerdán négy kirgiz ellenzéki párt – Ordo (Központ), Meken Intimagi (Nemzeti Szolidaritás), Reform és Ijman Nuru (A hit lángja) – jelentette be, hogy megalakította a Népi Koordinációs Tanácsot, és saját miniszterelnököt fog állítani. A pártelnökökből álló testület nem ismeri el a kedden létrejött ellenzéki Koordinációs Tanács által jelölt miniszterelnököt, Szadir Zsaparovot.

(A Telex legfrissebb híreit ide kattintva érheti el!)

A Koordinációs Tanácsot a Köztársaság, az Ata Meken (Haza), a Butun Kirgizisztan (Egységes Kirgizisztán), Bir Bol (Egység), a Zamandas (Jelenkor) és a szociáldemokraták alakították meg, javaslatukra a parlament Szadir Zsaparovot megválasztotta ügyvezető miniszterelnökké. Mivel a parlament ülésterme a tüntetések után használhatatlanná vált, a törvényhozás a biskeki Dosztuk szállodában tartotta meg rendkívüli ülését, de a 120 fős parlament tagjainak alig a fele gyűlt össze, és választotta meg Zsaparovot. Az épület ablakait később tüntetők téglákkal betörték, és behatoltak a hotelbe, Zsaparovnak és a képviselőknek pedig el kellett menekülniük a szállodából.

Kirgizisztánban vasárnap tartottak parlamenti választásokat, amelyek eredményeként a Szooronbaj Dzsejenbekov államfőhöz közeli pártok kerültek be a törvényhozásba. A választáson induló 16 pártból 11 közölte, hogy nem ismeri el a választások eredményeit. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban. A tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, kiszabadították a börtönből a korrupció miatt 11 évi börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, Almazbek Atambajevet, Szapar Iszakov volt miniszterelnököt és több más politikust.

A kirgiz központi választási bizottság ezután kedden érvénytelenítette a parlamenti választás eredményeit, és néhány órára rá Kubatbek Boronov kormányfő benyújtotta lemondását, utódjául pedig Zsaparovot választotta meg a parlament. A kirgiz politikai elemzők nagy része úgy látja, hogy teljes a politikai zűrzavar az országban, hatalmi vákuum van, önjelölt és másodrangú pártok önkényesen és gátlás nélkül ragadnak meg és osztanak el maguk között különféle tisztségeket az országos és önkormányzati hatalmi szervekben.

Szooronbaj Dzsejenbekov jövőjét bizonytalannak látják, különösen, hogy Kirgizisztánban nem szokatlan a hatalom megbuktatása: az elmúlt 15 évben már két államfőt is távozásra bírtak.

Államfő: Az ellenzék át akarja venni a hatalmat

A fentiektől tart Szooronbaj Dzsejenbekov államfő is: a hét elején a BBC-nek nyilatkozva illegális hatalomátvételi kísérletnek nevezte a választási eredmények kihirdetését követően tüntetéseket szervező ellenzék tevékenységét.

„Ahogy azt a tegnapi események mutatják, a tüntetésekre és a tiltakozó akciókra kivonulók célja nemcsak a választási eredmények érvénytelenítése, de az ország stabilitásának megbontása. Mára világossá vált, hogy végtére mindez azt a célt szolgálja, hogy lemondjak tisztségemről”

– mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!