Hosszas kergetőzés után letartóztatták a botrányhős John McAfee-t

2020. október 06. – 10:20

frissítve

Hosszas kergetőzés után letartóztatták a botrányhős John McAfee-t

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolországban ért véget John McAfee kalandfilmbe illő menekülése az amerikai hatóságok elől, és úgy tűnik, a sztori nem is folytatódik tovább, az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint ugyanis jelenleg a kiadatását várja. A magát vírusirtókból megszedő, majd az utóbbi években a kriptovalutákra átnyergelő McAfee-t adóelkerüléssel vádolják, de nem csak emiatt keresték őt az elmúlt években – írja a The Verge.

A most nyilvánosságra hozott vádirat szerint McAfee rendkívül kreatív módokon kerülte el az adófizetést, beleértve ebbe a mások nevének használatát is, emellett pedig 2014-től 2018-ig szándékosan nem adta be az adóbevallását. Ha elítélik, a férfi egyenként akár öt évet kaphat az ötrendbeli adóelkerülésért, az adóbevallás ötszöri kihagyásáért pedig egyenként egy év börtönnel sújthatják. McAfee-t emellett azért is beperelték, mert nem tette világossá, hogy pénzt kapott ún. ICO-k, vagyis blokklánc hálózatokon keresztül történő finanszírozási megoldások népszerűsítéséért – dacára annak, hogy állítólag 23 millió dollárnyi bitcoint és ethereumot kapott ezért. A férfi egyébként később beárazta ezt a szolgáltatást, és tweetenként 105 ezer dollárt kért érte.

McAfee neve a legtöbb embernek alighanem az azonos nevű vírusirtó miatt lehet ismerős, az utóbbi években azonban a 75 éves szoftverfejlesztő afféle modern törvényenkívüli fenegyerekként vonult be a köztudatba – még úgy is, hogy senki nem tudja, hogy a tényleg filmbe illő sztorijairól nagyjából senki sem tudta eldönteni, hogy mennyi igaz belőlük. A szoftverkirály a 2020-as elnökválasztáson a Libertárius Párt jelöltjeként indult, a kampányt azonban saját szavaival élve száműzetésből tolta végig, miután állítása szerint megvádolták őt azzal, hogy az Egyesült Államok elleni bűncselekmények elkövetésére használt fel kriptovalutákat.

A videóban, amiben mindezt közölte, arról is beszélt, hogy nyolc éve nem fizetett adót (ami, mint később kiderült, nem volt a legjobb ötlet). Tavaly júliusban aztán egy másik posztban arról írt, hogy a CIA megpróbálta begyűjteni őket, amit egy olyan képpel illusztrált, amin egy hajón pózol fegyverrel a kezében. Mint írta, pár napig nem fog hallatni magáról, de hamarosan újra jelentkezik. Az izgalmasnak tűnő kaland a Dominikai Köztársaságban ért véget, ahol McAfee-t több társával együtt letartóztatták, de állítása szerint kedvesen bántak velük, és hamar el is engedték őket.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

Hasonlóan izgalmas történet volt az a 2016-ban egy dokumentumfilmben is feldolgozott epizód, amikor a férfi 2012-ben állítólag felfogadott egy bérgyilkost, hogy ölje meg a szomszédját Belize-ben. A botrányok miatt a McAfee nevű vállalatot átmenetileg birtokló Intel is elhatárolódott, így 2017 óta az megint önálló cégként működik.

(Borítókép: John McAfee beszél a Malta Blockchain Summit nevű eseményen 2018. november 1-jén. Fotó: Darrin Zammit / Reuters)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!