Törökország nem akar tűzszünetet Hegyi-Karabahban

2020. október 6. – 16:03

frissítve

Törökország nem akar tűzszünetet Hegyi-Karabahban

Másolás

Vágólapra másolva

Azerbajdzsán támogatását kérte a világtól a török külügyminiszter, aki kedden az ország fővárosába, Bakuba látogatott, írja az MTI. Bár hétfőn az EBESZ minszki csoportjának társelnökei, Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket Hegyi-Karabahban, Törökország közvetve elutasította a tűzszünetet.

Halljuk mindenhonnan a világból a felhívásokat az azonnali tűzszünetre. És akkor? Eddig is tűzszünet volt, aztán most mi történt? Lehet szó tűzszünetről, de mi lesz az eredménye?”

– idézi a Reuters Mevlüt Cavusoglut. A török külügyminiszter szerint a minszki csoportnak nincs világos rendezési terve a konfliktus megoldására, holott a nemzetközi jog szerint Hegyi-Karabah Azerbajdzsánhoz tartozik. Szerinte Örményországnak vissza kell hívni csapatait a területről, ugyanis Azerbajdzsán csak áldozata a konfliktusnak.

Cavusoglu Ilham Aliyev azeri elnökkel is találkozott, ahol megígérte, Törökország kész bármilyen segítséget megadni Azerbajdzsánnak. Nem csak Törökország, de Izrael is fontos partnere Azerbajdzsánnak: az Amnesty International hétfői jelentése szerint Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet izraeli gyártmányú (2010 óta betiltott) fürtös bombákkal támadták az elmúlt napokban, ezeket pedig azeri erők vetették be a szervezet szerint.

Közben újabb 21 hegyi-karabahi katona halt meg az Azerbajdzsán elleni harcokban, így az örmény katonai veszteség elérte a 244 főt. Hegyi-Karabah fővárosa, Sztepanakert ellen viszont két napnyi intenzív támadás után keddre virradó éjszaka nem történt incidens.

Nem tartják meg a focimeccseket sem

A hegyi-karabahi konfliktus nem csak a diplomáciát, de a focit is érzékenyen érinti: az UEFA biztonsági okokból nem rendez meccseket sem Örményországban, sem Azerbajdzsánban, írja az MTI.

Míg múlt héten az örmény Ararat-Armenia és a szerb Crvena zvezda közti Európa-liga selejtezőt tartották Jereván helyett a ciprusi Nicosiában, ezen a héten két Nemzetek Ligája-meccset kellett áttenni más helyszínre. A vasárnapi Örményország-Georgia meccset Jereván helyett a lengyelországi Tychyben, míg a keddi Azerbajdzsán-Ciprus találkozót Baku helyett az albániai Elbasanban tartják meg.

Hegyi-Karabahban szeptember 27-én újultak ki a harcok az örmények és az azeriek között, a konfliktusnak eddig közel 300 halálos áldozata van a Reuters szerint.

(Borítókép: Örmény nemzetiségű katona tüzérségi darabot lő ki a hegyi-karabahi katonai konfliktusban 2020. október 5-én. Press office of Armenian Defense Ministry/PAN Photo/Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!