Célt értek a tüntetők, érvénytelenítették a kirgiz parlamenti választás eredményeit

2020. október 6. – 09:24

frissítve

Célt értek a tüntetők, érvénytelenítették a kirgiz parlamenti választás eredményeit

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A kirgiz központi választási bizottság érvénytelenítette kedden a vasárnapi parlamenti választás eredményeit, amelyek szerint Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba – jelentette a 24.gk kirgiz hírportálra hivatkozva az MTI.

A testület sajtószolgálata közölte, hogy

„a szavazáson és a választás előtti időszakban történt számos szabálysértés miatt a központi választási bizottság tagjainak keddi ülésén döntés született a választás semmissé nyilvánításáról”.

A választások eredményeinek közzététele után tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több kirgiz nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát és több kormányzati épületet.

A választási eredmények megsemmisítése nyomán kedd délután rendkívüli ülést tart a kirgiz parlament.

A rendkívüli ülést nem a parlamentben tartják meg, mert azt a tüntetők megrongálták. Az ellenzéki pártok újonnan létrehozott koordinációs tanácsa felszólította a leköszönő parlament képviselőit, hogy gyűljenek össze a törvényhozás ülésén, legitimizálják az országban zajló társadalmi- politikai folyamatokat, és alakítsanak népbizalmi kormányt.

Korábban írtuk, hogy hiába oszlatták könnygázzal és vízágyúval a helyi hatóságok hétfőn a hétvégi parlamenti választások eredménye ellen tiltakozó tüntetőket Kirgizisztán fővárosában, Biskekben, a 24.kg kirgiz hírportál szerint a demonstrálók mind a biskeki városháza, mind a parlament, mind az államügyészség épületét elfoglalták, írja az MTI.

Szooronbaj Dzsejenbekov elnök kedden beszédben fordult a kirgiz néphez, azt állítva, hogy egyes politikai erők az éjszaka folyamán kísérletet tettek a hatalom átvételére az általuk el nem fogadott választási eredmények ürügyén. A belügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy Kurszan Aszanov ellenzéki politikus, a biztonsági szolgálat egykori magas rangú tisztségviselője átvette a belügyminisztérium vezetését, ami a Reuters szerint annak a jele lehet, hogy kicsúszik az irányítás Dzsejenbekov kezéből.

A megmozdulások hétfő reggel kezdődtek Biskek főterén, ahol a parlament és az elnöki palota is található. A tüntetéshez több mint tíz párt szavazói csatlakoztak. Ezeknek a pártoknak egy képviselője sem került be a parlamentbe: a BBC szerint 16 pártból mindössze négy szerzett mandátumot, ebből három közeli kapcsolatban áll a kirgiz elnökkel, Szooronbaj Dzseenbekovval.

A voksoláson az újonnan alapított, Egység (Birimdik) nevű szocialista párt nyert a szavazatok közel 25 százalékával, amit a szintén új, liberális Hazám, Kirgizisztán (Mekenim Kirgizstan) követett. A tüntetők szerint hétvégén választási csalás történt, ezért új választást követelnek, mivel egyetlen ellenzéki párt sem jutott be a parlamentbe.

(Borítókép: Vladimir Pirogov / Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!